Svelgen 2 kraftverk er et vannkraftverk i Bremanger kommune, Vestland fylke. Kraftverket ligger i Hjelmevassdraget.

Svelgen 2 har inntak i Hjelmevatnet (495,5–462 moh.), som også er kraftverkets hovedmagasin. En driftstunnel på 4,8 kilometer fører vannet ned til kraftstasjonen som ligger cirka 500 meter inne i fjellet i tettstedet Svelgen. Svelgen 2 er for øvrig plassert i samme fjellhall som Svelgen 4. Med en fallhøyde på 492 meter har stasjonen en midlere årsproduksjon på 212 GWh. De to like pelton-aggregatene har hver en installasjon på 14 MW.

Svelgen 2 ble bygd og satt i drift av Elkem i 1958 samtidig med at den tredje råjernsovnen ble tatt i bruk ved Bremanger smelteverk. I 2014 ble kraftverket, som i mellomtiden også har vært eid av Statkraft, overtatt av Svelgen Kraft.

Kraften som produseres i kraftverkene Svelgen 1 og Svelgen 2 skal fortsatt være forbeholdt behovet for kraft i Elkem Bremanger smelteverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg