Svelgen 3, Indrehus kraftverk er et vannkraftverk i Bremanger kommune, Vestland fylke. Kraftverket henter vann fra Haukåsvassdraget, Norddalsvassdraget og Indrehusvassdraget.

Kraftverket har inntak i Lisjeteigvatnet (494–462 moh.). Ved hjelp av overføringstunneler er følgende vannmagasiner overført til kraftverket; Handklevatnet (502–462 moh.), Børevatnet (502–490 moh.) og Svartevatnet (772–750 moh.). De to sistnevnte magasinene ligger i Flora kommune. Kraftstasjonen ligger ved Indrehusvatn, cirka 50 meter inne i fjellet. Med en brutto fallhøyde på 492 meter har stasjonen en midlere årsproduksjon på 128 GWh. Aggregatet, som drives av en peltonturbin med dobbelt løpehjul, har en installert effekt på 28 MW.

Svelgen 3, Indrehus kraftverk, ble bygd av Elkem og satt i drift i 1963. I 2009 ble kraftverket solgt til Svelgen Kraft.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg