Faktaboks

Petter Vennerød
Født
25. september 1948, Oslo
Død
19. september 2021

Petter Vennerød var en norsk filmregissør, produsent, manusforfatter og skuespiller som særlig var kjent for sitt mangeårige samarbeid med Svend Wam. Vennerød fikk Amandaprisens ærespris i 2019.

Wam og Vennerød arbeidet første gang sammen i Lasse & Geir, som Wam regisserte, med Vennerød som regiassistent. Videre skrev Vennerød manus til filmen Det tause flertall (1977), også den med regi av Wam.

Av duoens mange filmer har Vennerød alene regissert Hvem har bestemt? (1978). Fra 1980 delte han ansvaret med Wam for så vel regi, manus og produksjon. De var stadig fremme i samfunns- og kulturdebatten med filmer som Julia, Julia (1981), trilogien om 1968-generasjonen som består av Åpen framtid (1983), Adjø solidaritet (1985) og Drømmeslottet (1986), samt Hotel St. Pauli (1988), etter en roman av Erland Kiøsterud. Vennerød spilte også selv roller i flere av filmene.

Han har senere engasjert seg i kinodrift, blant annet i Asker Kino AS. Vennerød både produserte og regisserte dokumentarserien Født i feil kropp, som ble sendt på TV2 i 2014.

Petter Vennerød er sønn av filmregissør og produsent Øyvind Vennerød.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Christian Stranger-Johannessen

Det står både her og i artikkelen om Svend Wam at første gang Wam og Vennerød jobbet sammen var på filmen Det tause flertall. Men Vennerød hadde B-regi på Lasse & Geir.
https://www.nb.no/filmografi/show?id=792549

svarte Lillian Bikset

Det har du rett i. Jeg korrigerer i denne artikkelen og i artikkelen om Wam. Mvh Lillian Bikset, fagansvarlig.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg