Faktaboks

Svend Wam
Svend Olaf Wamnes Akstuft
Født
5. mai 1946, Son
Død
7. mai 2017, Vestby
Virke
Filmregissør, produsent og manusforfatter
Familie

Foreldre: Fisker, småbruker og kjøpmann Svendsen og hustru f. Wamnes. Ugift.

Svend Wam
Svend Wam
Av /NTB Scanpix ※.

Svend Wam var en norsk filmregissør, filmprodusent og manusforfatter som særlig er kjent for sitt samarbeid med Petter Vennerød.

Wam debuterte som spillefilmregissør med Fem døgn i august (1973), og gjorde seg for alvor bemerket med Lasse & Geir (1976), en kritikk av det norske samfunnet formidlet gjennom to drabantbyungdommers formålsløse opprør.

Filmarbeid

Wam og Vennerød startet sitt samarbeid med Lasse & Geir, som Wam regisserte, med Vennerød som regiassistent. Den ble etterfulgt av filmen Det tause flertall (1977), med regi av Wam og manus av Vennerød. Svartere enn natten (1979) gir en dramatisk fremstilling av en drabantbyfamilie.

Fra 1980 delte Wam og Vennerød på manus-, regi- og produsentoppgavene, blant annet på en trilogi om 1968-generasjonen som ble innledet med Åpen framtid (1983) og fortsatte med Adjø solidaritet (1985) og Drømmeslottet (1986), samt på Hotel St. Pauli (1988, basert på en roman av Erland Kiøsterud) og komedien Bryllupsfesten (1989).

Svend Wam regisserte siden alene Lakki – Gutten som kunne fly (1992), etter en roman av Per Knutsen, Sebastian (1995), som er et portrett av en homofil ungdom, og Desperate bekjentskaper (1998), om en vennetrio av unge menn.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg