Anja Breien

Anja Breien av Scanpix/FIlm Fønix/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Anja Breien er en norsk filmregissør, utdannet i Paris. Hun ble tildelt Æres-Amanda i 2005. 

Anja Breien debuterte som regissør med kortfilmen Vokse opp, som var del av Norsk Films debutantprosjekt Ungdom 67, lansert som Dager fra 1000 år i 1970. Hun lagde også kortfilmene 17. mai (1969) og Ansikter (1971) før hun slapp sin første helaftens spillefilm, Voldtekt (1971), med Svein Sturla Hungnes i hovedrollen.

Hustruer (1975), en underholdende feministisk fortelling om tre kvinner som slår seg løs, ble en stor kinosuksess. Manus var skrevet i samarbeid med de tre hovedrolleinnehaverne Anne Marie Ottersen, Katja Medbøe og Frøydis Armand. For oppfølgerfilmen Hustruer ti år etter (1985) vant hun Amandaprisen, og i 1996 kom Hustruer III.

Den allvarsamma leken (1977) var basert på Hjalmar Söderbergs roman, og ble produsert i Sverige. Både Arven (1979), om et arveoppgjør som splitter en borgerlig familie, og Forfølgelsen (1981), om hekseforfølgelser i middelalderen, fikk oppmerksomhet også i utlandet. Sistnevnte ble nominert til Gulløven under Filmfestivalen i Venezia, og den fikk hederlig omtale i konkurransen. Kriminalfilmen Papirfuglen (1984) ble til i samarbeid med Knut Faldbakken

Anja Breien fikk deretter stor oppmerksomhet med Smykketyven (1990), som skildret en middelaldrende manns forhold til flere kvinner. Trollsyn (1994), basert på historien om Jostedalsrypa, ble skrevet og påbegynt av henne, men overlatt til Ola Solum. Hun skapte kortfilmen Solvorn i 1997 og kortdokumentaren Å se en båt med seil i 2001.

For teater har hun regissert Ibsens Gengangere i samarbeid med Pål Løkkeberg (1972) og Liv Køltzows Jenteloven (1974), begge for Nationaltheatret.

Anja Breien er datter av forfatter Hans Breien.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.