Svein 1 Tjugeskjegg

Svend Tveskæg på Swansea Guildhall i Swansea.

Svend Tveskæg av L. M. Perry. Falt i det fri (Public domain)

Miniatyr fra 1200-tallet.

Svein Tjugeskjegg erobrer England av Ukjent kunstner. Falt i det fri (Public domain)

Svein Haraldsson, sønn av Harald Blåtann, var dansk konge fra cirka 985 til 1014, og engelsk konge fra desember 1013 til 1014. 

sagaene kalles han for Svein Tjugeskjegg. Tilnavnet fikk han fordi hans mustasje hang så langt ned at den liknet på en høytjuge (en togrenet høygaffel). 

Mot slutten av farens regjeringstid stod Svein i opposisjon til ham, og særlig mot dennes tyskorienterte kirkepolitikk. I slutten av 980-årene gjorde Svein åpent opprør og fordrev Harald. Kirkelige kilder som Adam av Bremen og Thietmar av Merseburg feller en hard dom over Svein, og det er vanskelig å få noe klart bilde av hans politikk.

Sammen med Olav Tryggvason herjet Svein fra 994 flere ganger England med store vikingflåter, og de tvang kong Ethelred til å betale store summer i danegjeld. Senere sluttet Svein seg til Olavs fiender og var med i slaget ved Svolder. Svein fortsatte angrepene på England, og første juledag 1013 ble han erklært konge over hele landet.

Svein døde 3. februar 1014 i Gainsborough. Liket hans ble ført til Roskilde og gravlagt der. 

Svein Tjugeskjegg var far til Harald SveinssonKnut den mektige, Gyda Sveinsdotter (gift med Eirik Ladejarl) og Estrid Sveinsdotter (stammor til den danske Estrid-ætten).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

16. oktober skrev Karl Robin Vidén

På normert moderne norsk heter han Svein Tjugeskjegg (jf. norrønt Sveinn Tjúguskegg). Hvorfor brukes den moderne danske formen av navnet i et norsk leksikon?

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.