Surtsey er en vulkanøy ved sørkysten av Island, sørvest for Vestmannaeyjar. Den ble dannet over en 130 meter dyp havbunn ved vulkanutbrudd i to perioder, fra november 1963 til mai 1965 og fra august 1966 til juni 1967. Øya er Islands sørligste punkt.

Innvandringen av planter og dyr til den nye øya er blitt fulgt med stor interesse av botanikere og biologer. Den første landplanten, strandreddik, ble funnet i 1965, mens den første busken, grønnvier, ble funnet i 1998.

Utbruddsproduktene var aske og lava av basaltisk sammensetning. To tredjedeler av øya besto av vulkansk aske og den siste av lava. Deler av den løse asken er forandret til en glasslignende stein kalt palagonitt.

Flateinnholdet ble til slutt 2,8 kvadratkilometer med største lengde på 2,1 kilometer, største bredde på 1,5 kilometer og største høyde 169 meter over havflaten. I dag har den minsket til omlag 1,4 kvadratkilometer og største høyde 154 meter.

Utbrudd under havflaten på sidene av vulkanen dannet to små øyer i nærheten av Surtsey, men disse ble snart tatt av havet.

Surtsey kom på UNESCOs verdensarvliste over verdens fremste kulturminner og naturområder i 2008.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.