Stig Rybrant

Faktaboks

Stig Rybrant

Stig Alvar Jonsson

Født
8. august 1916, Norrköping, Sverige
Død
9. august 1985, Geiranger, Norge

Stig Rybrant (født Jonsson) var en svensk komponist og dirigent. Rybrant skrev musikk med et klassisk-romantisk preg, og han arbeidet mye for å utbre kjennskapen til svensk musikk.

Rybrant var utdannet ved Musikkonservatoriet i Stockholm. Han begynte sin musikerkarriere som pianist og arrangør ved diverse underholdningsensembler, og var blant annet kapellmester ved den kjente restauranten Berns salonger. Fra 1943 til 1950 virket han som repetitør og dirigent ved Kungliga Operan i Stockholm. I 1951 ble han tilknyttet Sveriges Radio, hvor han ledet kammermusikkseksjonen mellom 1972 og 1981.

Rybrant var anti-modernist i en tid da modernismen slo i gjennom, ikke minst i Sveriges Radio, og dette har vel begrenset hans virksomhet som komponist. Men han skrev blant annet to symfonier, en rekke rapsodier for orkester, balletten Kolingen (1945), en strykekvartett (1944) og romanser. Han ble regnet som en betydelig instrumentator, og laget blant annet en omarrangert versjon av Wilhelm Peterson-Bergers opera Arnljot som fikk premiere på Kungliga Operan i 1949.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg