Steve Sem-Sandberg

Faktaboks

Steve Sem-Sandberg
Uttale
Sti'v Sem-Sandberg
Født
16. august 1958, Oslo
Steve Sem-Sandberg i 2010
Av /NTB.

Artikkelstart

Steve Sem-Sandberg er en svensk forfatter som er mangeårig medarbeider i Svenska Dagbladets kulturredaksjon.

Han vokste opp med norske foreldre i Vendelsömalm, som ligger i Haninge kommune. Sem-Sandberg debuterte som romanforfatter i 1976 med de to science fiction-bøkene Sländornas värld og Sökare i dödsskuggan.

Senere bøker har en mer dokumentaristisk stil. I dokumentarromanen Theres (1996) er tittelpersonen den tyske terroristen Ulrike Meinhof fra Rote Armee Fraktion. Allt förgängligt är bara en bild (2002), handler om om Rainer Maria Rilke, og Ravensbrück (2003), om journalist og Kafka-oversetter Milena Jesenská.

Sem-Sandbergs forfatterskap omfatter også essayistikk, reportasjer, litteraturkritikk og dramatikk for radio. Som oversetter har han blant annet oversatt flere bøker av Jon Fosse.

Et tilbakevendende tema hos Sem-Sandberg er Øst-Europa og østeuropeisk litteratur. Romanen De fattiga i Łódź (2009; tildelt Augustpriset) handler om den jødiske ghettoen som nazistene opprettet i den polske byen Łódź.

Steve Sem-Sandberg har mottatt flere priser og utmerkelser. I 2009 fikk han Samfundet De Nios Stora priset (som gis for forfatterskap), med begrunnelsen «för en avancerad romankonst, präglad av intellektuell kringsyn, historisk närvarokänsla och inkännande människoskildring».

Sem-Sandberg ble innvalgt i Svenska Akademien i 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg