Haninge, kommune i Sverige, Södermanland, Stockholms län, forstadskommune til Stockholm i sør; 458 km2 med 85 693 innb. (2017). Kommunesenter: Handen.

En tredel av kommunens areal er skjærgård, og det finnes ca. 860 øyer innen kommunen. Største øyer er Ornö, Utö og Muskö. Den sterkt oppsprukne fjellgrunnen gir et landskap uten klare daldrag med skogkledte koller og jordbruksland med bebyggelse i forsenkningene. Kysten og øyene preges for en stor del av høye og bratte strender.

Bosettingen er konsentrert til den nordre delen av kommunene, der nesten halvparten av kommunens innbyggere tilhører Stockholm tettsted. Andre større tettsteder er Västerhaninge (17 100 innb., 2016) og Jordbro (10 700 innb.)

Sysselsettingen er preget av nærheten til Stockholm. Mange arbeidsplasser innen militæret (marinen) og Televerket. Ellers en del industri. Noe hyttebebyggelse på de større øyene; ellers er store deler av skjærgården vernet som naturreservater. Et skogsområde på fastlandet i nordøst (Tyresta) er nasjonalpark.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.