Haninge

Artikkelstart

Haninge er en kommune i Södermanland i Sverige, Stockholms län, forstadskommune til Stockholm i sør. Arealet er 458 km2 med 85 693 innbyggere (2017). Kommunesenter er Handen.

Natur

En tredel av kommunens areal er skjærgård, og det finnes cirka 860 øyer i kommunen. Største øyer er Ornö, Utö og Muskö. Den sterkt oppsprukne fjellgrunnen gir et landskap uten klare daldrag med skogkledte koller og jordbruksland med bebyggelse i forsenkningene. Kysten og øyene preges for en stor del av høye og bratte strender. Store deler av skjærgården er vernet som naturreservater. Et skogsområde på fastlandet i nordøst (Tyresta) er nasjonalpark.

Bosetting

Bosettingen er konsentrert til den nordre delen av kommunen, der nesten halvparten av kommunens innbyggere tilhører Stockholm tettsted. Det gjør også kommunesenteret Handen (cirka 14 000 innbyggere, 2016) 20 km sør for Stockholm sentrum. Andre større tettsteder er Västerhaninge (17 100 innbyggere) og Jordbro (10 700 innbyggere). Dalarö (1849 innbyggere) ute ved kysten var tidligere en betydelig toll- og losstasjon. Stedet har toll- og skjærgårdsmuseum.

Västerhaninge, 25 km sør for Stockholm, gjennomgikk en større utbygging på 1960-tallet, da befolkningen ble tredoblet i løpet av en tiårsperiode. Västerhaninge kirke har en kjerne fra 1200-tallet, påbygd på 1400- og 1500-tallet og restaurert etter brann i 1831.

Muskö domineres av sommerturismen, med store områder regulert til fritidsbebyggelse og bare rundt 300 fastboende. Muskö er knyttet til fastlandet via en undersjøisk vegtunnel.

Næringsliv

Næringslivet i kommunen er preget av nærheten til Stockholm. Det er mange arbeidsplasser innen militæret (marinen) og Televerket. Muskö har en stor orlogsbase, åpnet i 1969. Marineverft, dokkanlegg og verksteder ligger delvis innsprengt i fjell, delvis under havoverflaten. Om lag halve øya er avsperret som militært område.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg