Haninge, kommune i Södermanland i Sverige, Stockholms län, forstadskommune til Stockholm  i sør. Arealet er 458 km2 med 85 693 innbyggere (2017). Kommunesenter er Handen.

En tredel av kommunens areal er skjærgård, og det finnes cirka 860 øyer i kommunen. Største øyer er Ornö, Utö og Muskö. Den sterkt oppsprukne fjellgrunnen gir et landskap uten klare daldrag med skogkledte koller og jordbruksland med bebyggelse i forsenkningene. Kysten og øyene preges for en stor del av høye og bratte strender.  Store deler av skjærgården er vernet som naturreservater. Et skogsområde på fastlandet i nordøst (Tyresta) er nasjonalpark.

Bosettingen er konsentrert til den nordre delen av kommunen, der nesten halvparten av kommunens innbyggere tilhører Stockholm tettsted. Det gjør også kommunesenteret Handen (cirka 14 000 innbyggere, 2016) 20 km sør for Stockholm sentrum. Andre større tettsteder er Västerhaninge (17 100 innbyggere) og Jordbro (10 700 innbyggere). Dalarö (1849 innbyggere) ute ved kysten var tidligere en betydelig toll- og losstasjon. Stedet har toll- og skjærgårdsmuseum.

Västerhaninge, 25 km sør for Stockholm, gjennomgikk en større utbygging på 1960-tallet, da befolkningen ble tredoblet i løpet av en tiårsperiode. Västerhaninge kirke har en kjerne fra 1200-tallet, påbygd på 1400- og 1500-tallet og restaurert etter brann i 1831.

Næringslivet i kommunen er preget av nærheten til Stockholm. Det er mange arbeidsplasser innen militæret (marinen) og Televerket. Noe hyttebebyggelse finnes på de større øyene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.