Faktaboks

Etymologi

av innbyggernavnet haningar, de som bor ved Hanveden 'villfuglskogen'

Dalarö
Dalarö er en gammel los- og tollstasjon, i dag feriested og lystbåthavn. Dalarö ligger på et nes ved innseilingen til Stockholm, og var tidligere en viktig forpost i forsvaret av Stockholm.
Av /varmfront.se.
Lisens: CC BY NC 2.0

Haninge er en kommune i Södermanland i Sverige, Stockholms län, forstadskommune til Stockholm i sør. Arealet er 458 km2 og kommunen har 97 000 innbyggere (2022). Kommunesenter er Handen.

Natur

Sandemar
Blomstrende strandeng ved Sandemar. En stor del av kommunens kystnære områder og skjærgården er vernet som naturreservat og nasjonalpark.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

En tredel av kommunens areal er skjærgård, og det finnes cirka 860 øyer i kommunen. De største øyene er Ornö, Utö og Muskö. Den sterkt oppsprukne fjellgrunnen gir et landskap uten klare daldrag med skogkledte koller og jordbruksland med bebyggelse i forsenkningene. Kysten og øyene preges for en stor del av høye og bratte strender. Store deler av skjærgården er vernet som naturreservater. Et skogsområde på fastlandet i nordøst (Tyresta) er nasjonalpark.

Bosetting

Bosettingen er konsentrert til den nordre delen av kommunen, der nesten halvparten av kommunens innbyggere tilhører Stockholm tettsted. Det gjør også kommunesenteret Handen (cirka 14 000 innbyggere, 2016) 20 km sør for Stockholm sentrum. Andre større tettsteder er Västerhaninge (19 400 innbyggere) og Jordbro (11 600 innbyggere). Dalarö (1900 innbyggere) ute ved kysten var tidligere en betydelig toll- og losstasjon. Stedet har toll- og skjærgårdsmuseum.

Västerhaninge, 25 km sør for Stockholm, gjennomgikk en større utbygging på 1960-tallet, da befolkningen ble tredoblet i løpet av en tiårsperiode. Västerhaninge kirke har en kjerne fra 1200-tallet, påbygd på 1400- og 1500-tallet og restaurert etter brann i 1831.

Muskö domineres av sommerturismen, med store områder regulert til fritidsbebyggelse og bare rundt 300 fastboende. Muskö er knyttet til fastlandet via en undersjøisk vegtunnel.

Næringsliv

Huvudskär
Fra Huvudskär ytterst i skjærgården.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Næringslivet i kommunen er preget av nærheten til Stockholm. Det er mange arbeidsplasser innen militæret (marinen) og Televerket. Muskö har en stor orlogsbase, åpnet i 1969. Marineverft, dokkanlegg og verksteder ligger delvis innsprengt i fjell, delvis under havoverflaten. Om lag halve øya er avsperret som militært område.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg