Stein am Rhein

Stein am Rhein er en by i Sveits, kanton Schaffhausen, på nordre bredd ved Rhinens utløp fra Bodensee, 20 kilometer øst for hovedstaden Schaffhausen. Byen ligger 405 meter over havet og har 3421 innbyggere (2017). Stein am Rhein er en av Sveits' best bevarte og mest besøkte middelalderbyer og inneholder også adskillige bygningsrester fra romertiden. Byen besøkes årlig av over en million turister.

Faktaboks

Uttale
ʃtain am rain

Byen ble grunnlagt i romersk tid, og det er bevart rester av et romersk forsvarsverk fra 300-tallet evt. på sørsiden av Rhinen; inne i dette er det bevart en kirke, St. Johann, som går tilbake til 500-tallet.

Den tyske kongen, senere tysk-romerske keiseren Henrik 2 grunnla i 1007 et benediktinerkloster, Sankt Georgen, i Stein am Rhein, på nordsiden av Rhinen. Til klosteret ble det i siste halvdel av 1000-tallet bygget en klosterkirke (Sankt Georgen Kirche), en basilika i romansk stil. Denne har etter reformasjonen vært protestantisk kirke. Kloster- og kirkebyggingen bidro sterkt til at byen fra sist på 1000-tallet fikk et oppsving.

Byen har et vakkert rådhus fra 1542, og rundt rådhusplassen ligger ellers blant annet Zum Weisser Adler med det eldste eksemplet i Sveits på utvendige freskomalerier i renessansestil (1520) og Rathaussamlung som dokumenterer byens historie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg