Stattholdergården.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Stattholdergården er en bygård i Oslo som også blir kalt Calmeyergården. Her ligger i dag restauranten Statholdergaarden.

Gården ligger i Rådhusgata 11 og er en av Oslos eldste bygårder. Stattholdergården ble oppført i 1640-årene for myntmester Peter Grüner og har navn etter stattholder Ulrik Frederik Gyldenløve, som flyttet hit i 1680, selv om han ikke bodde fast i byen etter 1679. Kjøpmann og legatstifter Mathias Calmeyer (1741–1801) kjøpte gården i 1771.

Gården har tradisjoner som bevertningssted tilbake til 1836. Fra 1857 holdt E. Christensens Cafe & Restaurant til her, senere Engebret Cafe, som i 1863 flyttet til Bankplassen. Restaurant Anglais ble etablert her i 1891, med L. Lind som restauratør. Etter flere eier- og navneskifter på 1900-tallet endret restauranten i 1957 navn til Statholdergaarden, og ble i 1994 overtatt av Bent Stiansen. Den har siden 1998 en stjerne i Michelin-guiden.

Bygningen er oppført i rappet teglstein. Taket hadde opprinnelig gavler. Det ble ombygd til mansardtak etter skader påført under Karl 12s beleiring av byen i 1716. Etter en ombygning i 1912, etter tegninger av Victor Nordan, fikk gården nye vinduer i jugendstil og mansardtak med arker. Karnappet mot Rådhusgata tilhører den opprinnelige bygningskroppen. I bakgården ligger et uthus i utmurt bindingsverk. Restauranten brant i 1986, men interiøret ble reddet og restaurert. Gården er fredet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jan-Tore Egge

Kan det være riktig at Aksel Paulsen drev restaurant Anglais til 1930? Ifølge hans gravstein på Vår Frelsers gravlund døde han den 11. februar 1927.

svarte Thurid Vold

Hei,
Takk for din kommentar som høres veldig riktig ut, men forslår at du sender den til artikkelforfatteren, Lars Mæhlum. Jeg er bare midlertidig registrert som fagansvarlig for arkitektur i barokken fordi jeg har hatt enkelte spesialoppdrag innenfor fagfeltet.
Med hilsen Thurid Vold

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg