Stattholdergården

Stattholdergården.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Stattholdergården er en bygård i Oslo som også blir kalt Calmeyergården. Her ligger i dag restauranten Statholdergaarden.

Gården ligger i Rådhusgata 11 og er en av Oslos eldste bygårder. Stattholdergården ble oppført i 1640-årene for myntmester Peter Grüner og har navn etter stattholder Ulrik Frederik Gyldenløve, som flyttet hit i 1680, selv om han ikke bodde fast i byen etter 1679. Kjøpmann og legatstifter Mathias Calmeyer (1741–1801) kjøpte gården i 1771.

Gården har tradisjoner som bevertningssted tilbake til 1836. Fra 1857 holdt E. Christensens Cafe & Restaurant til her, senere Engebret Cafe, som i 1863 flyttet til Bankplassen. Restaurant Anglais ble etablert her i 1891, med L. Lind som restauratør. Året etter overtok Frithjof Paulsen, som drev restauranten til 1896. Etter flere eierskifter overtok Aksel Paulsen (ikke å forveksle med skøyteløper Axel Paulsen). Han drev den til 1930, da en ny eier overtok og kalte restauranten Excellent. Den skiftet i 1957 navn til Statholdergaarden restaurant, som fra 1994 ble overtatt av Bent Stiansen. Den har siden 1998 en stjerne i Michelin-guiden.

Bygningen er oppført i rappet teglstein. Taket hadde opprinnelig gavler. Det ble ombygd til mansardtak etter skader påført under Karl 12s beleiring av byen i 1716. Etter en ombygning i 1912, etter tegninger av Victor Nordan, fikk gården nye vinduer i jugendstil og mansardtak med arker. Karnappet mot Rådhusgata tilhører den opprinnelige bygningskroppen. I bakgården ligger et uthus i utmurt bindingsverk. Restauranten brant i 1986, men interiøret ble reddet og restaurert. Gården er fredet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg