Stattholdergården

Stattholdergården.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Stattholdergården er en bygård i Oslo som også blir kalt Calmeyergården. Den ligger i Rådhusgata 11 og er en av Oslos eldste bygårder. Stattholdergården ble oppført i 1640-årene for myntmester Peter Grüner og har navn etter stattholder Ulrik Frederik Gyldenløve, som flyttet hit i 1680, selv om han ikke bodde fast i byen etter 1679.

Kjøpmann og legatstifter Mathias Calmeyer (1741-1801) kjøpte gården i 1771. I første etasje på hjørnet ligger Bent Stiansens restaurant Stattholdergaarden siden 1994. Gården har tradisjoner som bevertningssted tilbake til 1836, og blant annet drev skøyteløperen Axel Paulsen kafé her fra 1914.

Bygningen er oppført i rappet teglstein. Taket hadde opprinnelig gavler. Det ble ombygd til mansardtak etter skader påført under Karl 12s beleiring av byen i 1716. Etter en ombygning i 1912, etter tegninger av Victor Nordan, fikk gården nye vinduer i jugendstil og mansardtak med arker. Karnappet mot Rådhusgata tilhører den opprinnelige bygningskroppen. I bakgården ligger et uthus i utmurt bindingsverk. Restauranten brant i 1986, men interiøret ble reddet og restaurert. Gården er fredet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg