Star Trek

Star Trek er en amerikansk fjernsyns- og filmserie henlagt til «stjerneskipet» Enterprise i en fjern fremtid. Den opprinnelige fjernsynsserien ble sendt i perioden 1966 til 1969 og var produsert av Gene Roddenberry for selskapet NBC. I etterkant har det kommet en rekke TV-serier, spillefilmer og bøker basert på Roddenberrys univers, hvorav det siste (per 2019) var CBS-serien Star Trek: Discovery fra 2017. Star Trek fikk gradvis kultstatus og har en viktig posisjon innen science fiction. Den samlende produksjonen har dessuten blitt en sentral del av amerikansk populærkultur.

Handling

Blant hovedpersonene var kaptein James T. Kirk (i hovedsak spilt av William Shatner) og hans utenomjordiske kollega Spock (i hovedsak spilt av Leonard Nimoy og Zachary Quinto). Star Trek har en positiv og humanistisk grunntone med iscenesettelser og handlinger som har blitt karakterisert som antirasistiske og pasifistiske.

Utgivelser

I 1973 kom den første oppfølgeren til den opprinnelige fjernsynsserien, Star Trek: The Animated Series (1973–1975). Dette var en animasjonsserie med et mindre godt ettermæle, mens den andre fjernsynsserien kom først på 1980-tallet med Star Trek: The Next Generation (1987–1994). I mellomtiden innledet filmselskapet Paramount en serie på seks kinofilmer (1979–1991) med Star Trek: The Motion Picture (1979). Senere kommer filmserien The Next Generation, fire filmer fra 1994 til 2002 og Reboot, tre filmer fra 2009 til 2016. Det har dessuten blitt utgitt en rekke dataspill, bøker og magasiner.

Annen informasjon.

Tilhengere av Star Trek kalles trekkies. Som en kultserie har Star Trek ofte blitt referert til i annen populærkultur, blant annet i animasjonsseriene The Simpsons og Futurama.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg