CBS er et amerikansk kringkastingsselskap, grunnlagt i 1927. CBS Television Network er et av de store fjernsynsnettverkene i USA, og det som har flest antall seere. Det sender i hovedsak populær underholdning, nyheter og sport. CBS har mer enn 240 tilknyttede fjernsynsstasjoner og kontrollerer radiostasjoner via datterselskapet Entercom.

Faktaboks

Også kjent som
Columbia Broadcasting System

Historikk

William Paley (1902–90) var sjef for CBS i perioden 1928–71 (styreformann til sin død). Under hans ledelse ble selskapet bygd opp til den fremste amerikanske fjernsynskanalen i seertall. CBS er særlig kjent for pionérarbeider på fjernsynets område og ledet omkring 1950 arbeidet med å etablere teknisk standard for fargefjernsyn. Eget plateselskap (CBS Records) i 1938–1988, lanserte blant annet LP-platen i 1948. Plateselskapet ble solgt til Sony i 1988; samtidig avviklet CBS sin forlagsvirksomhet (bøker, magasiner o.l.).

CBS Inc. ble i 1994–95 overtatt av industrikonsernet Westinghouse. Westinghouse skiftet deretter navn til CBS Corporation og skilte ut det meste av industrivirksomheten. I 1999 ble dette CBS-selskapet sammensluttet med mediekonsernet Viacom. I 2005 delte Viacom seg selv i to selskaper og reetablerte CBS, men i 2019 ble de to selskapene igjen slått sammen til ett under navnet ViacomCBS. I 2017 slo CBS sine radiokanaler sammen med Entercom og eier 70 prosent av det nye radioselskapet med navnet Entercom.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg