CBS, amerikansk kringkastingsselskap, grunnlagt 1927. CBS Television Network er et av de store radio- og fjernsynsnettverkene i USA, og det som har flest antall seere. Det sender i hovedsak populær underholdning, nyheter og sport. CBS har også et nettverk av radiostasjoner og ca. 200 tilknyttede fjernsynsstasjoner. Fra 1999 er CBS en del av Viacom-konsernet.

William Paley (1902–90) var sjef for CBS 1928–71 (styreformann til sin død); under hans ledelse ble selskapet bygd opp til den fremste amerikanske fjernsynskanalen i seertall. CBS er særlig kjent for pionérarbeider på fjernsynets område og ledet omkring 1950 arbeidet med å etablere teknisk standard for fargefjernsyn. Eget plateselskap (CBS Records) 1938–88, lanserte bl.a. LP-platen (1948). Plateselskapet ble solgt til Sony 1988; samtidig avviklet CBS sin forlagsvirksomhet (bøker, magasiner o.l.).

CBS Inc. ble 1994–95 overtatt av industrikonsernet Westinghouse. Westinghouse skiftet deretter navn til CBS Corporation og skilte ut det meste av industrivirksomheten. I 1999 ble dette CBS-selskapet sammensluttet med mediekonsernet Viacom.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.