CBS, amerikansk kringkastingsselskap, grunnlagt 1927. CBS Television Network er et av de store radio- og fjernsynsnettverkene i USA, og det som har flest antall seere. Det sender i hovedsak populær underholdning, nyheter og sport. CBS har også et nettverk av radiostasjoner og ca. 200 tilknyttede fjernsynsstasjoner. Fra 1999 er CBS en del av Viacom-konsernet.

William Paley (1902–90) var sjef for CBS 1928–71 (styreformann til sin død); under hans ledelse ble selskapet bygd opp til den fremste amerikanske fjernsynskanalen i seertall. CBS er særlig kjent for pionérarbeider på fjernsynets område og ledet omkring 1950 arbeidet med å etablere teknisk standard for fargefjernsyn. Eget plateselskap (CBS Records) 1938–88, lanserte bl.a. LP-platen (1948). Plateselskapet ble solgt til Sony 1988; samtidig avviklet CBS sin forlagsvirksomhet (bøker, magasiner o.l.).

CBS Inc. ble 1994–95 overtatt av industrikonsernet Westinghouse. Westinghouse skiftet deretter navn til CBS Corporation og skilte ut det meste av industrivirksomheten. I 1999 ble dette CBS-selskapet sammensluttet med mediekonsernet Viacom.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.