S:t Michel er en bykommune i Finland, i landskapet Södra Savolax (finsk: Etelä-Savo), ved en bukt av Saimaa, 120 kilometer nordøst for Lahtis. Kommunen har et landareal på 2548 kvadratkilometer, 54 716 innbyggere i 2015 og er enspråklig finsk. S:t Michel er adminstrativt sentrum for landskapet Södra Savolax.

S:t Michel ligger der de gamle handelsveiene fra Viborg og Tavastehus møtes. Ved Astuvansalmi finnes omlag 5000 år gamle hulemalerier. Gravplasser viser at det har bodd folk her allerede på 900-tallet, og byen ble kjøpstad fra 1838. Det finnes et kanalanlegg fra 1800-tallet og ruiner etter Braheslottet, bygget av Per Brahe. Domkirken er fra 1897 og ble tegnet av kirkeaktiekten Josef Stenbäck. Under andre verdenskrig hadde Carl Gustaf Mannerheim sitt hovedkavarter her.

Foruten å være administrasjonssenter, er S:t Michel også handelssenter og har mye småindustri, først og fremst innenfor næringsmiddel, skog- og metall. Ellers finnes det sentralsykehus, yrkeshøyskole, handelshøyskole, universtet, flere museer og et konsert- og kongresshus. S:t Michel har satset på turisme og har både vinter- og sommeranlegg.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.