S:t Michel

S:t Michel er en bykommune i Finland, i landskapet Södra Savolax, ved en bukt av Saimen, 120 kilometer nordøst for Lahtis. Kommunen har et landareal på 2548 kvadratkilometer, 54 261 innbyggere (2017) og er enspråklig finsk. S:t Michel er adminstrativt sentrum for landskapet Södra Savolax.

Faktaboks

Uttale

sangkt m'ikkel

Etymologi

etter erkeengelen Mikael

Også kjent som
Mikkeli (finsk)

S:t Michel ligger der de gamle handelsvegene fra Vyborg og Tavastehus møtes. Ved Astuvansalmi finnes omlag 5000 år gamle holemaleri. Gravplasser viser at det har bodd folk her allerede på 900-tallet, og byen ble kjøpstad fra 1838. Det finnes et kanalanlegg fra 1800-tallet og ruiner etter Braheslott, bygd av greve Per Brahe. Domkirken er fra 1897 og ble tegnet av kirkeaktiekten Josef Stenbäck. Under andre verdenskrig hadde Carl Gustaf Mannerheim sitt hovedkavarter her.

Foruten å være administrasjonssenter, er S:t Michel også handelssenter og har mye småindustri, først og fremst innenfor næringsmiddel, skog og metall. Ellers finnes det sentralsykehus, yrkeshøgskole, handelshøgskole, universtet, flere museer og et konsert- og kongresshus. S:t Michel har satset på turisme og har både vinter- og sommeranlegg.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg