Faktaboks

Lahtis
Lahti (finsk)
Etymologi
av finsk lahti ‘vik’
Uttale

l'achtis (ch uttales som i tysk Buch)

Lahtis

Lahtis. Idrettsanlegget til Lahtispelen, med hoppbakkene og langrennsstadion i bakgrunnen. I forgrunnen sees en del av Lahtis bolig- og industribebyggelse. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Lahtis er en bykommune i Finland, i landskapet Päijänne-Tavastland, 90 kilometer nordøst for Helsingfors. Lahtis har 119 573 innbyggere (2017), et landareal på 459 kvadratkilometer og er enspråklig finsk. Byen er kjent som Finlands fremste vintersportssted.

Lahtis ligger på Salpausselkä-morenen i sørenden av Päijänne innsjødistrikt, ved bredden av innsjøen Vesijärvi. Lahtis var opprinnelig et handelssted ved krysset mellom landevegen mellom Tavastehus og Vyborg, og landevegen gjennom Savolax som førte til Nyslott. Navnet opptrer første gang i 1445. Et initiativ til å grunnlegge en by her i 1752 førte ikke fram og først i 1878 ble Lahtis grunnlagt. Den har raskt vokst til å bli en av de viktigste byene i Finland, noe som blant annet skyldtes at mange av de evakuerte fra det okkuperte Karelen og Vyborg flyttet hit.

Næringsliv

Byen er et viktig handels- og samferdselssenter med variert industri, deriblant mesteparten av landets møbelindustri. Store arbeidsgivere utenom det offentlige er Hartwall bryggeri, Fazer bakeri, Oulolainen, Stora Enso, Asko og Isku. Øvrig industri omfatter produksjon av ferdighus og finer, glassindustri, konfeksjons- og skoindustri. Byen har kongressentre, og radio- og fjernsynssender med radiomuseum. Etelä-Suomen Sanomat er en uavhengig dagsavis.

I 2006 åpnet en høyhastighetsjernbane mellom Lahtis og Helsingfors, slik at reisetiden mellom byene er godt under én time.

Kunst og kulturliv

Lahtis har en rekke utdanningsinstitusjoner, teater, opera og kunstmuseum. Rådhuset fra 1912 er tegnet av arkitekten Eliel Saarinen, korskirken av Alvar Aalto. I 2000 åpnet Sibeliushuset som ble et gjennombruddsverk for den unge arkitektgruppen Artto, Palo, Rossi & Tikka.

I Lahtis ligger også Lahtis sportcentrum der store skikonkurranser som Lahtisspelen og Finlandialøpet arrangeres. Lahtis har arrangert ski-verdensmesterskapet i nordiske grener i 1938, 1958, 1978, 1989, 2001 og 2017, og verdensmesterskapet i skiskyting i 1981, 1987, 1991 og 2000.

Lahtis er vennskapsby med Ålesund.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg