Spike Lee er en filmregissør, -produsent og manusforfatter fra USA.  

Han tok filmutdannelse ved universiteter i Atlanta og New York, og ble først lagt merke til med She's Gotta Have It (1986), en komedie om en ung, seksuelt aktiv kvinne og hennes tre kjærester. En av dem ble spilt av Lee selv, og han har siden fortsatt å spille biroller i sine egne filmer.

School Daze (1988) handlet om afroamerikansk bevisstgjøring på et college i Sørstatene, men i en avslappet komedieform. Tematikken har siden vært en gjenganger i Lees filmer, der handlingen ofte utspiller seg i New York hvor han vokste opp. Gjennombruddet Do the Right Thing (Gjør det rette, 1989), som Lee også skrev det Oscar-nominerte manuset til, skildrer en rasekonflikt i den amerikanske metropolen.

Mo' Better Blues (1990) var en fortelling fra jazzmiljø, mens Jungle Fever (1991) skildret forholdet mellom en svart mann og en italiensk-ættet kvinne, og vant en pris under Filmfestivalen i CannesMalcolm X (1992) var på sin side et portrett av den kontroversielle borgerrettighetsforkjemperen av samme navn, og Get on the Bus (1996) hentet også motiv fra kampen for like rettigheter.

Edward Norton fikk mye ros for hovedrollen som narkotikalanger i dramaet 25th Hour (2002), og Inside Man (2006) var en kriminalthriller med Denzel Washington og Jodie Foster. Samme år laget Lee den kritikerroste dokumentariske miniserien When the Levees Broke: A Requiem in Four Acts, som tok et kraftig oppgjør med de amerikanske myndighetenes rolle etter at orkanen Katrina rammet New Orleans i 2005. Siden har han arbeidet mye innen TV, med dokumentarfilm og musikkvideoer.

Han har ofte samarbeidet med filmfotografen Ernest Dickerson, og faren, jazzmusikeren Bill Lee, har skrevet musikk til flere av filmene hans. I 2016 ble Spike Lee tildelt Oscar-akademiets ærespris.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.