Faktaboks

Spike Lee
Shelton Jackson Lee
Uttale
li:
Født
20. mars 1957, Atlanta, Georgia
Spike Lee på et arrangement i Brasil, 2012.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Spike Lee er en filmregissør, filmprodusent, skuespiller og manusforfatter fra USA.

Debut

Han tok filmutdannelse ved universiteter i Atlanta og New York, og ble først lagt merke til med She's Gotta Have It (1986), en komedie om en ung, seksuelt aktiv kvinne og hennes tre kjærester. En av dem ble spilt av Lee selv, og han har siden fortsatt å spille biroller i sine egne filmer.

Tematikk 

School Daze (1988) handlet om afroamerikansk bevisstgjøring på et college i sørstatene, men i en avslappet komedieform. Tematikken har siden vært en gjenganger i Lees filmer, der handlingen ofte utspiller seg i New York, hvor han vokste opp. Gjennombruddet Do The Right Thing (Gjør det rette, 1989), som Lee også skrev det Oscar-nominerte manuset til, skildrer en rasekonflikt i den amerikanske metropolen.

Mo' Better Blues (1990) var en fortelling fra et jazzmiljø, mens Jungle Fever (1991) skildret forholdet mellom en svart mann og en italiensk-ættet kvinne, og vant en pris under filmfestivalen i Cannes. Malcolm X (1992) var på sin side et portrett av den kontroversielle borgerrettighetsforkjemperen av samme navn, og Get on the Bus (1996) hentet også motiv fra kampen for like rettigheter.

Mange sjangere

Edward Norton fikk mye ros for hovedrollen som narkotikalanger i dramaet 25th Hour (2002), og Inside Man (2006) var en kriminalthriller med Denzel Washington og Jodie Foster. Samme år laget Lee den kritikerroste dokumentariske miniserien When the Levees Broke: A Requiem in Four Acts, som tok et kraftig oppgjør med de amerikanske myndighetenes rolle etter at orkanen Katrina rammet New Orleans i 2005. Siden har han arbeidet mye innen TV, med dokumentarfilm og musikkvideoer.

Han har ofte samarbeidet med filmfotografen, og faren, jazzmusikeren Bill Lee, har skrevet musikk til flere av filmene hans. I 2016 ble Spike Lee tildelt Oscar-akademiets ærespris. Han ble Oscar-nominert for dokumentarfilmen 4 Little Girls (1997).

BlacKkKlansman (2018) ble hans største triumf, med Oscar-pris for beste tilrettelagte manus og nominasjoner for beste film og beste regi. Den handler om en svart politidektiv i Colorado Springs som infiltrerer den lokale Ku Klux Klan-avdelingen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg