Son er en tettbebyggelse i Vestby kommune, Akershus. Fra 2007 inngår Son sammen med Store Brevik i Moss tettsted. Son var tidligere ladested, som i 1964 ble slått sammen med Vestby.

Son ligger ved Sonsbukta på østsiden av Oslofjorden sør for Hølenelvas munning. Sonsbukta kalles lokalt Sonskilen og er Oslofjordens dypeste naturlige havn. Beggrunnen består av gneis i det sørøstnorske grunnfjellsområde og på fjorden utenfor finnes kalkstein fra silurtiden i Oslofeltet.

Son oppsto og spilte en stor rolle som tømmerhavn på 1500- og 1600-tallet. På nederlandske sjøkart fra 1582 er Oslofjorden kalt Zoon Water. Det var tollsted i 1604. Tømmerhandelen nådde sitt høydepunkt på begynnelsen av 1700-tallet. Tollinntektene i Son var da opptil dobbelt så store som i Moss. Da seilskutetiden var over, stagnerte handels- og næringsvirksomheten.

Den fredede barokkbygningen Thornegården (1641), 1700-tallsbygningene Woldegården, Stoltenberggården, Spinnerigården, Huitfeldgården og den gamle sjøboden, vitner alle om tidligere velstand og storhetstid. I 1900–20 var Son en kunstnerby, og fremdeles finnes et betydelig brukskunstmiljø. Det er oså småindustri og betydelig ferietrafikk.

Birkelandgården har navn etter Hartvig Birkeland og kalles også Sjølyst. Dørnbergerhuset var Carl Dørnbergers bolig. De eldste delene av huset er fra det 17. århundre. Spinnerigården fra 1640-årene er også kjent som Grønbeckgården.

Son kystkultursenter ligger ved Glenneparken midt i Son. Senteret består av tre bygninger, en slipp for trebåter og en museumshavn.

Navnet ble tidligere skrevet Soon, norrønt antagelig Són, visstnok et gammelt gårdsnavn som har vært elvenavn, her brukt om Hølenelva; uviss betydning.

Det bor nærmere 1000 innbyggere i Son og tilsammen 5500 innbyggere med boligområdene omkring sentrum. Det var sterk befolkningsvekst i 1970- og 1980-årene i Deør og Store Brevik øst og sør for Son.

  • Gudmundsen, Ivar m.fl., red.: Son leksikon, 2002.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

22. juli 2012 skrev André Simonsen

Son er ikke i Moss, vi tilhører Akershusfylke og ikke Østfold, grensen går ved sjøhagen.

23. juli 2012 skrev Svein Askheim

Takk for innspill. Det menes at Son ligger i Mosseregionen, altså byregionen, mens tettsteder lenger nord inngår i Osloregionen. Jeg er enig i at dette er uklart og vil forhøre meg litt om bedre formulering.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.