Son

Flyfoto av Son.

Son
Av /NTB scanpix.

Artikkelstart

Son er en tettbebyggelse i Vestby kommune i Viken fylke. Fra 2007 inngår Son sammen med Store Brevik i Moss tettsted. Son var tidligere ladested, som i 1964 ble slått sammen med Vestby.

Son ligger ved Sonsbukta på østsiden av Oslofjorden og sør for Hølenelvas munning. Sonsbukta kalles lokalt Sonskilen og er Oslofjordens dypeste naturlige havn. Beggrunnen består av gneis i det sørøstnorske grunnfjellsområde og på fjorden utenfor finnes kalkstein fra silurtiden i Oslofeltet.

Historikk og kultur

Son kulturkirke.

Son oppsto og spilte en stor rolle som tømmerhavn på 1500- og 1600-tallet. På nederlandske sjøkart fra 1582 er Oslofjorden kalt Zoon Water. Det var tollsted i 1604. Tømmerhandelen nådde sitt høydepunkt på begynnelsen av 1700-tallet. Tollinntektene i Son var da opptil dobbelt så store som i Moss. Da seilskutetiden var over, stagnerte handels- og næringsvirksomheten.

Den fredede barokkbygningen Thornegården (1641), 1700-tallsbygningene Woldegården, Stoltenberggården, Spinnerigården, Huitfeldgården og den gamle sjøboden, vitner alle om tidligere velstand og storhetstid. I 1900–20 var Son en kunstnerby, og fremdeles finnes et betydelig brukskunstmiljø. Det er oså småindustri og betydelig ferietrafikk.

Birkelandgården har navn etter Hartvig Birkeland og kalles også Sjølyst. Dørnbergerhuset var Carl Dørnbergers bolig. De eldste delene av huset er fra det 17. århundre. Spinnerigården fra 1640-årene er også kjent som Grønbeckgården.

Son kystkultursenter ligger ved Glenneparken midt i Son. Senteret består av tre bygninger, en slipp for trebåter og en museumshavn. Son kulturkirke er en flerbrukskirke i mur og noe tre i fasaden, fra 2014.

Navn

Navnet ble tidligere skrevet Soon, norrønt antagelig Són, visstnok et gammelt gårdsnavn som har vært elvenavn, her brukt om Hølenelva; uviss betydning.

Kart

Son
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gudmundsen, Ivar m.fl., red.: Son leksikon, 2002.

Kommentarer (2)

skrev André Simonsen

Son er ikke i Moss, vi tilhører Akershusfylke og ikke Østfold, grensen går ved sjøhagen.

skrev Svein Askheim

Takk for innspill. Det menes at Son ligger i Mosseregionen, altså byregionen, mens tettsteder lenger nord inngår i Osloregionen. Jeg er enig i at dette er uklart og vil forhøre meg litt om bedre formulering.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg