Solvej Balle

Faktaboks

Solvej Balle
Født
16. august 1962

Artikkelstart

Solvej balle, dansk forfatter. Uddannet fra den danske Forfatterskolen i 1989. Balle er en av de mest markante representanter for dansk litterær minimalisme på 1990-tallet og frem, sammen med blandt andre Christina Hesselholdt og Helle Helle. Hennes tekster undersøker sammenhengene mellom kunst og naturvitenskap med særlig vekt på grensene for våre erkjennelse av verden og oss selv.

Forfatterskap

Debuterte 1986 med romanen Lyrefugl, en moderne Robinson Crusoe-historie som problematiserer forholdet mellom vår kultur og andres. Balles forsøk på å tenke verden og erkjennelsen forfra blir iscenesatt gjennom kvinnen Freias opphold på en øde ø, hvor hun langsomt reetablerer den sivilisasjon, hun var flyktet fra.

Balles neste utgivelse var kortprosaboken & (1990) med oppfølgeren Eller (1998). Både bøker var små hvide, nesten anonyme, hefter, hvor Balle forteller korte hendelser i et eksperimenterende språk. Det er tekster, som kretser om forgjengelighet og fortellingens grenser.

Ifølge loven. Fire beretninger om mennesket (1993, norsk 1993) er Balles hovedverk. De enkelte fortellinger griper inn i hverandre, det sentrale tema er forholdet mellom det vitenskapelige og det subjektive. Forfatterskapet åpner seg mot refleksjoner som har pågått i nyere fysikk og biologi og hun stiller seg skeptisk til det tradisjonelle mekaniske verdensbilde.

I Det umuliges kunst (2005) utvikler Balle en teori om estetikk og kunst. Utgangspunkt er den menneskelige opplevelse av sansemessige og erkjennelsesmessige begrensninger. Kunstens særlige evne er å gi oss mulighet for å oppheve disse begrensninger og få erfaringer, som vi ellers ikke hadde mulighet for – at gjøre det umulige eller oppleve det umulige.

Med erindringsessayet Frydendal – og andre gidsler (2008) forteller Balle sin families historie side om side med en kritisk gjennomgang av den sosiale og kulturelle utviklingen i Danmark.

I Hvis (2013) og (2013) vender Balle tilbake til den språk- og erkjennelseskritiske kortprosa. I de to tekstene kopler hun sirklingen om hverdagens mystiske undergrund med et samfunnskritisk perspektiv.

Utgivelser

  • Lyrefugl (1986)
  • & (1990)
  • Ifølge loven, fire beretninger om mennesket (1993) – Utgitt på norsk som Ifølge loven: fire fortellinger om mennesket (1993), oversatt av Bente Christensen.
  • Eller (1998)
  • Det umuliges kunst (2005)
  • Frydendal – og andre gidsler (2008)
  • Hvis (2013)
  • (2013)

Les mer i Store norske Leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg