Faktaboks

Christina Hesselholdt
Født
1962
Forfatterportrett
Av /Rosinante forlag.

Christina Hesselholdt, dansk forfatter. Hesselholdt slo gjennom på 1990-tallet med eksperimenterende og språkbevisste romaner og noveller som utforsker litteraturens grenser. Forfatterskapet knyttes gjerne til en strømning av minimalistisk litteratur med forfattere som Solvej Balle, Helle Helle og Katrine Marie Guldager. Stilen har utviklet seg fra punktnedslag til mer sammenhengende fortellinger. Men det fragmenterte og tematikkene går som en linje gjennom forfatterskapet. Barndommen har en sentral plass i forfatterskapet sammen med spørsmål om identitet og følelsesliv. Hun mottok kritikerprisen for Camilla – og resten af selskabet (2010) og DRs romanpris for Vivian (2017). Hesselholdt har også utgitt flere kritikerroste barnebøker.

Utdanning

Hesselholdt er utdannet ved den toårige danske Forfatterskolen i 1990, hvor hun senere har undervist. Hun er også cand.philol. i litteraturvitenskap.

Punktroman i tre deler

Hun debuterte i 1991 med kortromanen Køkkenet, gravkammeret & landskabet, som forteller om en gutt som først mister sin mor og så sin far. Historien, som er fortalt som punktnedslag eller øyeblikksbilder, fokuserer på opplevelsen av død, tap og ensomhet. Hesselholdt fører historien videre i Det skjulte (1993) og i Udsigten (1995) som til sammen utgjør et av de mest eksperimentelle og nyskapende prosaforsøkene på dansk i 1990-årene. Trilogien, som til sammen er på knappe 200 sider, ble oversatt til norsk av Nøste Kendzior i 1997 under tittelen Det enestående.

Fragmenter

Bokomslag - Hovedstolen
Hovedstolen regnes som et hovedverk i dansk samtidslitteratur.
Rosinante forlag.

Hesselholdts fokus på språk og utfordringen av prosaens grenser er tydelige i Eks (1995), som er en dialogroman hvor to menneskers livshistorie foldes ut i løpet av en enkelt natt de tilbringer sammen. I Hovedstolen (1998) – et hovedverk i dansk samtidslitteratur – beskriver forfatteren sin egen barndom gjennom 50 korte prosastykker som alle er sentrert rundt sansninger av stemninger, lyder og lukter. Til sammen gir de et innblikk i et barns skiftevise glede ved livet, og den trykkende opplevelsen av å være fanget midt i en skilsmisse.

Kraniekassen (2001) og Du, mit du (2003) er kjærlighetshistorier som også handler om jakten på identitet. Ved å fortelle med flere stemmer og i små sprang, skriver Hesselholdt fram en moderne og fragmentert livsfølelse. I En have uden ende (2005) retter Hesselholdt blikket sitt mot hagen og hverdagen, som i 20 prosastykker blir et utgangspunkt for tanker om livet, døden, kjærligheten og lykken i et møte mellom essayistikk og et sansemettet språk.

Camilla-monologene

For Camilla og resten av selskabet mottok Hesselholdt kritikerprisen for 2010.
Rosinante forlag.

Romanen I familiens skød (2007) beskriver en kunstig idyll i en forleggerfamilie, hvor personenes ensomhet settes opp mot drømmen om et lykkelig liv som etter hvert krakelerer. Hovedpersonene fra I familiens skød dukker opp igjen i Hesselholdts neste bok, Camilla and the horse (2008). Det er første bok av fire om den samme gruppe av karakterer som beveger seg inn og ut av hverandres livshistorier.

Historiene fortsetter i Camilla – og resten af selskabet (2010) – som Hesselholdt fikk den høythengende Kritikerprisen for – Selskabet gør op (2012) og Agterudsejlet (2014). Den sentrale fortellerform er den indre monolog, som Hesselholdt bruker til å utforske relasjoner mellom familie, venner og bekjente, og hvor bruken av perspektivforskyvning viser de mange og veldig forskjellige syn på de samme opplevelser og begivenheter.

Fiksjon og virkelighet

Vivian - bokomslag
For romanen Vivian ble Hesseholdt nominert til Nordisk råds litteraturpris 2017.
Rosinante forlag.

I Vivian (2016) forteller Hesselholdt om livet til den amerikanske fotografen Vivian Maier. Boken balanserer mellom fiksjon og virkelighet i sin beskrivelse av den anonyme kvinnen som tok mange tusen fotografier av hverdagslivet, og som først senere ble berømt. Fortellingen blander mange stemmer som til sammen gir et fragmentert bilde av Vivian og hennes liv på grensen av fiksjon. Hesselholdt fikk den høythengende DRs romanpris for romanen, som også ble nominert til Nordisk råds litteraturpris for 2017.

Oversettelse

Hesselholdt har gjendiktet flere verker av Paal-Helge Haugen, blant annet punktroman Anne (1992), og Tor Ulvens Gravgaver (2002) på dansk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg