SaS

SaS, slovakisk politisk parti. Frihet og Solidaritet (Sloboda a Solidarita – SaS) er høyreliberalt og medlem av den europeiske partigruppa Alliansen av liberale og demokrater.

Historie

Sas ble grunnlagt i 2009, og har siden da vært ledet av økonomen Richard Sulík. Ved valget i 2010 oppnådde partiet 12,1 prosent av stemmene og overtok mye av den posisjonen SDKÚ hadde hatt. Ved valget i 2012 gikk SaS kraftig tilbake og endte på 5,9 prosent, men kom tilbake ved valget i mars 2016 med 12,1 prosent oppslutning og 21 av 150 mandater i nasjonalforsamlingen Nasjonalrådet. I perioden 2014-2018 har SaS ett medlem av Europaparlamentet.

Politikk

SaS har fra oppstarten angrepet «politikerprivilegier». Partiet inntar liberale standpunkter ikke bare i økonomisk politikk, men også i spørsmål som har med kultur og livssyn å gjøre. Det går inn for en mindre streng narkotikalovgivning og er tilhenger av at homoseksuelle kan inngå ekteskap. SaS er sterkt EU-skeptisk og mener unionen hindrer fri markedsutfoldelse. Partiet var mot Lisboa-traktaten. Høsten 2011 forårsaket SaS regjeringskrise da de gikk ut av regjeringen til Iveta Radičová fordi de motsatte seg at Radičováskulle støtte EU’s krisehjelp til Hellas.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg