SaS

SaS er et slovakisk politisk parti. Det er høyreliberalt og medlem av den europeiske partigruppa Alliansen av liberale og demokrater.

Faktaboks

Også kjent som

Frihet og Solidaritet (Sloboda a Solidarita)

Historie

Sas ble grunnlagt i 2009, og har siden da vært ledet av økonomen Richard Sulík. Ved valget i 2010 oppnådde partiet 12,1 prosent av stemmene og overtok mye av den posisjonen SDKÚ hadde hatt. Ved valget i 2012 gikk SaS kraftig tilbake og endte på 5,9 prosent, men kom tilbake ved valget i mars 2016 med 12,1 prosent oppslutning og 21 av 150 mandater i nasjonalforsamlingen Nasjonalrådet. I perioden 2014-2018 har SaS ett medlem av Europaparlamentet. Ved valget til asjonalrådet i 2020 oppnådde SaS 6,2 prosent av stemmene og fikk 13 mandater.

Politikk

SaS har fra oppstarten angrepet «politikerprivilegier». Partiet inntar liberale standpunkter ikke bare i økonomisk politikk, men også i spørsmål som har med kultur og livssyn å gjøre. Det går inn for en mindre streng narkotikalovgivning og er tilhenger av at homoseksuelle kan inngå ekteskap. SaS er sterkt EU-skeptisk og mener unionen hindrer fri markedsutfoldelse. Partiet var mot Lisboa-traktaten. Høsten 2011 forårsaket SaS regjeringskrise da de gikk ut av regjeringen til Iveta Radičová fordi de motsatte seg at Radičová skulle støtte EU’s krisehjelp til Hellas.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg