Nesøya er ei øy i Asker kommune, Akershus fylke. Øya stikker 14 meter over havet, har et areal på 3,2 kvadratkilometer og litt over 3200 innbyggere.

Nesøytjern med omgivelser har frodig vegetasjon og rikt fugleliv og er vernet som naturreservat. Nesøya skole for tre paralleller åpnet i 1965, og ny skole for 465 elever med flerbrukshall åpnet i 2015.

Historikk og kultur

På Nesøya lå et gammelt herresete, Nesøyagodset, som har vært i blant annet familiene Rosenkrantz', Kreftings og Leuchs eie. Fra begynnelsen av 1900-tallet ble Nesøya bebygget med villaer og er nå et tettbebygd forstadsstrøk til Oslo. Eiendommen Herrodd, som var hjemmet til arkitekt Magnus Poulsson, regnes som et sentralt byggverk i nyere norsk trearkitektur og er fredet etter kulturminneloven.

Nesøyaulykken

I Nesøya-ulykken den 15. april 1963 omkom tolv personer i en flystyrt. Et Vickers Viscount rutefly fra København tilhørende Icelandair styrtet under innflygning til Fornebu flyplass.

Kart

Nesøya
Nesøya
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg