Minnestein over slaget ved Trangen
Minnestein over kampene ved Trangen i 1808.

Slaget ved Trangen var en militær trefning som fant sted mellom svenske og norske styrker 25. april 1808, i områdene ved Trangen i dagens Åsnes kommune. Slaget var en del av krigen mot Sverige i 1808 og 1809 som startet som en følge av napoleonskrigene i Europa.

Styrker

Som en del av det norske forsvaret i Hedmark stod oberst Bernhard Ditlef von Staffeldts i områdene rundt Flisa, som da lå under Hof kommune, men som i dag er en del av Åsnes. Oberst Staffeldts kommanderte det andre Trondheimske Infanteriregiments Grenaderbataljon, den Sønderfjeldske Skiløberbataljon, Det Lærdalske lette kompani og noen enkeltavdelinger underlagt det Opplandske Dragonregiment. På den andre siden av grensen stod den svenske obersten og ledet en samlet styrke på rundt 500 svensker.

Slaget

Slaget ved Trangen
Slaget ved Trangen 25. april 1808 er det mest kjente slaget i krigen mot Sverige i 1808. Kart over området med de ulike divisjonenes plassering markert.
Slaget ved Trangen
Av .

Det var oberst Ghan, kommandant over de svenske styrkene, som foretok den første innledende handlingen i slaget ved Trangen. Oberst Ghan marsjerte over grensen til Norge 24. april i retning de Hedmarkske grensefestningene. Da nyheten om svenskens innmarsj nådde oberst Staffeldts morgenen dagen etter, ble det besluttet å komme svenskene til møte.

Major Ræder ble tildelt kommandoen over det Elverumske skiløperkompani samt tre kompanier fra grenaderbataljonen. Ræder ledet sine styrker over Flisa elv og mot oberst Ghan sine styrker ved Trangen, et dalstrøk mellom Kjellåsen og Bøtteråsen. På samme tid førte oberst Staffeldt sine resterende styrker langs Flisa elv, forbi Kjellåsen og nærmet seg svenskene bakfra. Dette førte til at svenskene ble angrepet fra to sider og kampene var harde. Oberst Ghan forsøkte å bryte gjennom linjen til oberst Staffeldt i et forsøk på retrett, men lyktes ikke.

Etter harde kamper gikk de svenske styrkene tom for ammunisjon, noe som resulterte i at oberst Ghan overga seg og sine styrker. Det ble konstatert at 25 svenske og 15 norske soldater bøtte med livet. Av de resterende svenske styrkene ble 445 satt i krigsarrest.

200 år etter slaget, 28. april 2008 ble slaget rekonstruert og gjenskapt for å minnes de døde. Hans Majestet Kong Harald deltok på arrangementet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Kaptein Jurgensen og Leirdølerne hans. Av: Henrik Angell, Aschehoug forlag, Kristiania 1901.
  • Norge og Sverige i 1809 og 1814. Av: Axel Fozfeldt, Kristiania 1894.
  • Kongsvinger fæstnings og Kongsvinger-avsnittets militære historie 1644-1814. Av: Johan Schiøtz, Solør-Odal historielag, 1924.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg