Slaget ved Trangen

Minnestein over kampene ved Trangen i 1808.

Artikkelstart

Slaget ved Trangen var en militær trefning som fant sted mellom svenske og norske styrker 25. april 1808, i områdene ved Trangen i dagens Åsnes kommune. Slaget var en del av krigen mot Sverige i 1808 og 1809 som startet som en følge av Napoleonskrigene i Europa.

Styrker

Som en del av det norske forsvaret i Hedmark stod oberst Bernhard Ditlef von Staffeldts i områdene rundt Flisa, som da lå under Hof kommune, men som i dag er en del av Åsnes. Oberst Staffeldts kommanderte det andre Trondheimske Infanteriregiments Grenaderbataljon, den Sønderfjeldske Skiløberbataljon, Det Lærdalske lette kompani og noen enkeltavdelinger underlagt det Opplandske Dragonregimentet. På den andre siden av grensen stod den svenske obersten og ledet en samlet styrke på rundt 500 svensker.

Slaget

Det var oberst Ghan, kommandant over de svenske styrkene, som foretok seg den første innledende handlingen i slaget ved Trangen. Oberst Ghan marsjerte over grensen til Norge 24. april med retning mot de Hedmarkske grensefestningene. Når nyheten om svenskens innmarsj nådde oberst Staffeldts morgenen dagen etter, ble det besluttet å komme svenskene til møte.

Major Ræder ble tildelt kommandoen over det Elverumske skiløperkompani samt tre kompanier fra grenaderbataljonen. Ræder ledet sine styrker over Flisa elv og mot oberst Ghan sine styrker ved Trangen, et dalstrøk mellom Kjellåsen og Bøtteråsen. På samme tid førte oberst Staffeldt sine resterende styrker langs Flisa elv, forbi Kjellåsen og kom mot svenskene bakfra. Dette førte til at svenskene ble angrepet fra to sider og kampene var harde. Oberst Ghan forsøkte å bryte gjennom linjen til oberst Staffeldt i et forsøk på retrett, men lyktes ikke.

Etter harde kamper gikk de svenske styrkene tom for ammunisjon, noe som resulterte i at oberst Ghan overga seg og sine styrker. Det ble konstatert at 25 svenske og 15 norske soldater bøtet med livet. Av de resterende svenske styrkene ble 445 svensker satt i krigsarrest.

200 år etter slaget, 28. april 2008 ble slaget rekonstruert og gjenskapt for å minnes de døde. Hans Majestet Kong Harald deltok på arrangementet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Kaptein Jurgensen og Leirdølerne hans. Av: Henrik Angell, Aschehoug forlag, Kristiania 1901.
  • Norge og Sverige i 1809 og 1814. Av: Axel Fozfeldt, Kristiania 1894.
  • Kongsvinger fæstnings og Kongsvinger-avsnittets militære historie 1644-1814. Av: Johan Schiøtz, Solør-Odal historielag, 1924.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg