Steinar Christensen

Faktaboks

Steinar Christensen
Født
23. september 1946, Kristiansund
Steinar Christensen, Bonden til minne, 1972
/BONO.
Lisens: Vernet verk

Steinar Christensen, norsk billedhugger og postkonseptualist. Autodidakt. Var med å grunnlegge Vestlandets Kunstakademi i Bergen.

Christensen er kjent for sine monumentale stålskulpturer, stjerneinstallasjoner, internasjonale performancer og sine tvetydige stilleben med referanser til nederlandsk gullalderkunst. Han representerte Norge under Biennalen i Venezia (1976) og er innkjøpt av Nasjonalgalleriet, Henie Onstad Kunstsenter Oslo, Oslo kommunes kunstsamlinger, Bergen Billedgalleri, Norsk Kulturråd og Sønderjyllands Kunstmuseum Danmark, foruten til Statoils kunstsamlinger og andre. Arbeider innen en rekke forskjellige medier og med forskjellige materialer og gjerne i samarbeid med eksperter innen spesifikke fagfelt.

Hans karakteristiske stjerneformede skulpturer ble plukket ut til Skulpturlandskap Nordlands utsmykking i Skutvik Havn (1992-98 med verket Stella Maris). I 2004 arbeidet han sammen med Jotne Fabrikker om å forstørre opp et kinesisk offerbord og fremstille det i 400 kilo rustfritt stål (Norske kunstnere 2004, Oslo Rådhus). De senere år har sammen med fotografen Gunnar Mjaugedal utviklet et avansert stilleben-estetisk uttrykk, der han ofte inkluderer samtidselementer og anakronismer. Hans siste større utsmykking ble avduket på Refsnes Gods i juni 2009 (dokumentert av kunsthistoriker Arnt Fredheim) og har hentet sin inspirasjon fra industriell estetikk og den omfattende industrihistorien i Moss.

Christensen har stilt ut ved anerkjente gallerier i inn- og utland og er også kjent som professor ved Vestlandets Kunstakademi, Konsthøgskolan Valand i Gøteborg, Den kgl. danske kunstakademi i København, foruten som professor og rektor ved Statens Kunstakademi.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg