Skjervøygodset er et gods i Troms som tidligere omfattet 510 leilendingsgårder i Skjervøy, Nordreisa, Kvænangen og Kåfjord. Godset hadde et totalareal på 6750 kvadratkilometer (26 prosent av Troms fylke), og senteret var Hamnnes på Uløya i Lyngen.

Skjervøygodset oppsto i 1783, da det store Tromsøgodset ble delt, og denne delen tilfalt Johan Hysing. Etter hans død i 1787 tilhørte godset enken Ovedia Fredrikke Kildal (1766–1848; senere gift med Thomas Andreas Lyng), «Mor Lyng». Fra 1851 tilhørte godset Foreningen til Ophævelse af Leilendingsvæsenet i Skjervø, et aksjeselskap med amtmann Anton Harris som den ledende aksjonær.

Senere er selskapet kontrollert av familien Giæver, som eier godsets tidligere hovedgård Havnnes. Godset består i dag av en del spredte eiendommer, blant annet Oksfjord allmenning i Skjervøy og Kviteberg allmenning i Kvænangen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg