En stor, flat, går bygning i én etasje. Det er et svart metallgjerde rundt bygningen. På toppen av taket er det en kuppel

Sivasubramanyar Alayam-tempelet i Oslo i 2023, før det ble ferdig bygget.

Sivasubramanyar Alayam i Oslo
Av /Oslo Byleksikon.
Lisens: CC BY 4.0

Sivasubramanyar Alayam er det største hindutempelet i Norge. Det ligger på Rommen i Oslo. Menigheten er hovedsaklig tamiler fra Eelam (de tamilske områdene på Sri Lanka).

Faktaboks

Også kjent som

Norges Hindu kultursenter

Tempelet er tilegnet guden Murugan og bygget i sørindisk stil. Det ble innviet sommeren 2023. 24 hinduprester fra India, Sri Lanka, Norge og andre europeiske land deltok i innvielsen.

Menigheten holdt fra 1997 til på Ammerud i et tempel med samme navn. I 2023 hadde den rundt 3500 medlemmer.

Bygningen har en grunnflate på 950 kvadratmeter i to etasjer. Selvet tempelet er i andre etasje, mens første etasje har kjøkken og festsal til bruk for rituelle fellesmåltider og bryllup.

Ritualer og festdager

En ansatt prest utfører tempelets daglige puja-ritualer. Den viktigste ukentlige dagen for ritualer er fredagen.

Festkalenderen er svært travel. På den årlige festivalen thiruvila, som går over ti–tolv dager, kommer mange tusen deltakere. Høydepunktet er Ter utsavam (vognfestivalen) der de tre gudene Murugan, Vinayakar (Ganesha) og Amman (Parvati) trekkes rundt på tre enorme dekorerte festivalvogner.

Tempelet følger det hinduiske teologiske systemet Shaiva Siddhanta.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Jacobsen, Knut A. Hinduismen i Norge i Knut A. Jacobsen, red., Verdensreligioner i Norge, 78-132. 4. utg. Oslo: Universitetsforlaget 2018.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg