hinduistisk bryllup i Nepal
Brudgommen æres.
Ildseremonien
Brud og brudgom på plass foran den hellige ilden
Thali

Gift kvinne med thali-smykket rundt halsen

I hinduismen er ekteskapsritualet en del av en serie med overgangsritualer, kalt samskaraer. Disse markerer viktige overganger i hinduers liv.

Tradisjonelt regnes en liste med 16 slike ritualer som ledsager en manns liv fra unnfangelsen til dødsritualene. For kvinner er ekteskapsritualet ofte det eneste som gjennomføres i tillegg til dødsritualene. Ekteskapsritualet kan føres helt tilbake til Veda-tekstene.

Bryllupsseremonien er blant hinduismens største fester. Familier overgår hverandre i antall gjester og penger brukt på mat, musikk og pynt. Seremoniene varierer fra område til område i India, og de kan være enkle eller komplekse, alt etter hva partene ønsker eller har råd til.

Hinduismen har en bryllupssesong som begynner 14. januar. Halvåret som starter 14. januar sees på som årets lyse halvdel og derfor som lykkebringende, og de fleste gifter seg i denne perioden.

Ekteskapsritualet

Selve ritualet har flere deler. Først hilses brudgommen og brudgommens familie velkommen av brudens foreldre ved inngangen til stedet der bryllupet skal finne sted. Dette kan være i et hjem, i et tempel eller i en bygning leid for dette formålet. En del av ritualet kan foregå i templet, og en del i leid lokale. Brudgommen mottar gaver fra brudens familie, og brudens foreldre gir deretter bruden til brudgommen.

Ildseremonien

Neste del består av den hellige ildseremonien. Der lover paret hverandre troskap og gir hverandre hendene, brudens høyre hånd mot brudgommens venstre. Bruden og brudgommen ofrer tre håndfuller med ris dyppet i ghee i ilden. Etter dette går bruden og brudgommen høytidelig fire ganger rundt den hellige ilden. I de første tre rundene leder brudgommen bruden, mens bruden leder brudgommen i den fjerde. I hver runde resiteres mantraer. I den fjerde runden lover bruden at hun vil utføre sine plikter. Paret bytter deretter sitteplass. Så knyttes noe av klærne til bruden og brudgommen sammen av presten i en ekteskapsknute.

De sju skritt

Deretter går paret sine første sju skritt sammen i nordlig retning. Det er de sju skrittene som gjør ritualet gyldig. For hvert steg sier presten et mantra. Deretter legger de blomsterkranser rundt halsen på hverandre. Presten stenker så vann på pannen til bruden og brudgommen og resiterer mantraer fra Veda-tekstene. Så ofres mat i ilden, og bruden og brudgommen mater hverandre med en skje med mat som symbol på deres kjærlighet. Deretter følger den avsluttende velsignelse. Noen par utveksler ringer, som er en påvirkning fra vestlige tradisjoner.

Thali

Blant tamiler, som utgjør flertallet av hinduer i Norge, er den sentrale delen av ritualet at bruden mottar en thali av brudgommen – et smykke av gull som hun har rundt halsen, og som hun alltid bærer. Høydepunktet her er når brudgommen fester thalien rundt brudens hals med dramatisk musikk og tilskuere som kaster blomster på paret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg