Ammerud

Artikkelstart

Ammerud, (av mannsnavnet Ambi), boligstrøk i Oslo, Grorud bydel, med navn etter et gårdsbruk som på 1500-tallet ble delt i Søndre (også kalt Flaen) og Nordre Ammerud. Mellom-Ammerud utskilt 1826.

I 1950- og 1960-årene ble jordveiene utbygd. Det ble reist lave blokker, høyblokker og atriumhus i regi av OBOS, og det var denne utbyggingen som gjorde Ammerud til en drabantby. Ammerud skole (barne- og ungdomsskole). Ammerud stasjon på Grorudbanen åpnet 1966.

Da Ammerud stod ferdig i slutten av 1960-årene, hevet det seg kritiske røster mot utbyggingen, bl.a. formulert i “Ammerudrapporten” av arkitektene Thorbjørn Hansen og Anne Sæterdal (1969). Kritikken gikk både på den ensidige satsingen på bygging av flest mulig boliger og på mangelen på servicetilbud som denne politikken førte til. Mangelen på servicetilbud og arbeidsplasser gjorde at drabantbyene ble “sovebyer”. Nå ansees Ammerud som et godt, etablert boligområde.

Kommentarer (2)

skrev Morten Nygaard

det er 13 etasjer på høyblokkene på ammerud ikke 14

svarte Redaksjonen for geografi 2005-2007

Det er ofte slik at nederste etasje regnes som en underetasje, og nummereringen begynner en etasje over bakken. Vi mener at blokken har 14 etasjer totalt sett. Oslo byleksikon har også 14.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg