Sindre Goksøyr

Faktaboks

Sindre Goksøyr

Sindre Wexelsen Goksøyr

født:
5. februar 1975, Lørenskog
Sindre Wexelsen Goksøyr

Sindre Goksøyr er en norsk tegneserieskaper, illustratør, designer og billedkunstner fra Oslo. Han er medlem i tegneserie- og kunstkollektivet Dongery.

Bakgrunn

Goksøyr spilte gitar i rockebandet Piledriver fra 1993 til 2002, var gitarist i Gluecifer 1994 til 1997 og arrangerte og spilte gitar på Bare Egil Band-singelen «Tagging» (1996). Da han studerte på Westerdals fra 1999 til 2002 rettet han seg inn mot tegneserier, illustrasjon, design og kunst, og en klassetur til Lisboa ble starten på et samarbeid med medelev Kristoffer Kjølberg, som kom til uttrykk gjennom fem utgaver av tegneserieheftet Lisboa Comics (2001–2007) og medlemskap i Dongery-kollektivet.

I tillegg til Dongery-seriene, samlet i Dongery-boksen Strålende (strålens) opplegg/Just sayin' (2012), har Goksøyr bidratt i norske blader som Ernie, Gorilla, Rutetid og Forresten, samt utenlandske utgivelser som Stripburger og The SPX 2005 Anthology. Han vant Sproingprisen for soloheftet Hrmf! (2010).

Stil og Kongen din

Goksøyr har en lett gjenkjennelig strek, tidlig i karrieren kjennetegnet av svart/hvitt med sterke kontraster og karikerte figurer. Bruken av farger er derimot blitt stadig viktigere med årene.

I 2012 begynte han å tegne avisstripen Kongen din, etter manus basert på Odd-Magnus Williamsons satiriske Twitter-konto ved samme navn. Serien er samlet i tre bøker, samt i albumene Kongen din og Julekongen din (begge 2016) med nye historier og manusassistanse av Kristoffer Kjølberg.

Illustrasjon og design

«Nye sko 2»
«Skulptur i seng»

Goksøyr har illustrert flere barnebøker og har flere kunstutstillinger bak seg siden 2003, både med Dongery og på egen hånd. Hans design for bøker, T-skjorter og plakater har vunnet flere priser i Visuelt og Årets vakreste bøker.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg