Sindre Goksøyr, tegneserieskaper, illustratør, designer og billedkunstner fra Oslo, medlem i tegneserie- og kunstkollektivet Dongery

Goksøyr spilte gitar i rockebandet Piledriver 1993–2002, var gitarist i Gluecifer 1994–97 og arrangerte og spilte gitar på Bare Egil Band-singelen «Tagging» (1996). Da han studerte på Westerdals 1999–2002 rettet han seg inn mot tegneserier, illustrasjon, design og kunst, og en klassetur til Lisboa ble starten på et samarbeid med medelev Kristoffer Kjølberg, som kom til uttrykk gjennom fem utgaver av tegneserieheftet Lisboa Comics (2001-07) og medlemskap i Dongery-kollektivet.

I tillegg til Dongery-seriene, samlet i Dongery-boksen Strålende (strålens) opplegg/Just sayin' (2012), har Goksøyr bidratt i norske blader som Ernie, Gorilla, Rutetid og Forresten, samt utenlandske utgivelser som Stripburger og The SPX 2005 Anthology. Han vant Sproingprisen for soloheftet Hrmf! (2010).

Goksøyr har en lett gjenkjennelig strek, tidlig i karrieren kjennetegnet av svart/hvitt med sterke kontraster og karikerte figurer. Bruken av farger er derimot blitt stadig viktigere med årene. I 2012 begynte han å tegne avisstripen Kongen din, etter manus basert på Odd-Magnus Williamsons satiriske Twitter-konto ved samme navn. Serien er samlet i hittil tre bøker, samt albumene Kongen din og Julekongen din (begge 2016) med nye historier og manusassistanse av Kristoffer Kjølberg

«Skulptur i seng» av Sindre Wexelsen Goksøyr. Gjengitt med tillatelse

Goksøyr har også illustrert flere barnebøker og har flere kunstutstillinger bak seg siden 2003, både med Dongery og på egen hånd. Hans design for bøker, t-skjorter og plakater har vunnet flere priser i Visuelt og Årets vakreste bøker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.