Sergej Pavlovitsj Koroljov

Faktaboks

Sergej Pavlovitsj Koroljov

Sergei, Sergey

Uttale
koroljˈov
Født
12. januar 1907, Zhytomyr, Ukraina
Død
14. januar 1966, Moskva, USSR
Av .

Artikkelstart

Sergej Pavlovitsj Koroljov, sovjetisk konstruktør av raketter og romfartøyer.

Koroljov tok opprinnelig snekkerutdannelse ved en byggfagskole i Odessa. Han fattet interesse for aeronautikk i 1913, og ble aktiv i luftfartsmiljøet i Odessa. Det var først i 1924 at han tok ingeniørutdannelse ved Kiev Polytekniske Institutt og Moskva Høyere Tekniske Skole (flyingeniør, 1930).

Koroljov var i 1931 en av initiativtagerne til og ble senere leder av Gruppe for studium av reaktiv bevegelse, GIRD, som skjøt opp Sovjetunionens første væskemotordrevne rakett, GIRD-09, 17. august 1933. GIRD ble en del av det militære RNII (Jet Propulsion Scientific Research Institute). og Koroljov ble 1934 avdelingsleder der.

I 1937 ble Koroljov arrestert under Stalins utrenskninger, men fikk senere arbeide med militære flyprosjekter i en gruppe tilknyttet flykonstruktøren A. N. Tupolev, som også var arrestert. Deretter slapp han til med rakettkonstruksjon og ledet 1947 utviklingen av den første helt sovjetiske langdistansemissil (ICBM), R-7 raketten, som kunne frakte en hydrogenbombe 7000 km og brukes til oppskytning av satellitter og romsonder. Det var R-7 som ble brukt til å skyte opp historiens første kunstige satellitt Sputnik-1 i 1957. Forestod også utviklingen av romfartøyer som Vostok, Voskhod, Elektron, Molnija 1, Sond og mange satellitter i Kosmos-serien. Dette ble imidlertid ikke kjent før etter hans død, da det ble avslørt at Koroljov var den gåtefulle og meget omtalte "Chief Designer" i sovjetisk romvirksomhet.

Sovjetunionens vitenskapsakademi har opprettet en pris (gullmedalje) til Koroljovs minne.

Les mer i Store norske leksikon

Utgivelser

  • Rakettflukt i stratosfæren (1934).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg