Selda Ekiz

Faktaboks

Selda Ekiz
Født
28. november 1984, Drammen
Selda Ekiz med Gullruten for beste kvinnelige programleder i 2013. Prisen fikk hun for arbeidet med Newton.
Selda Ekiz
Av /NTB.

Artikkelstart

Selda Ekiz er en norsk programleder, fysiker og vitenskapsformidler fra Sande, best kjent fra NRK-programmene Newton, Anno og Alle mot 1.

Bakgrunn

Ekiz' foreldre innvandret til Norge fra Tyrkia i 1970-årene, og kalte opp datteren etter artisten og låtskriveren Selda Bağcan (født i 1948). Hun tok videregående ved Skagerak International School, etterfulgt av grunnfag i psykologi ved Universitetet i Bergen.

En episode av det populærvitenskapelige NRK-programmet Schrödingers katt overbeviste henne om at fysikk var tingen, og i 2011 tok hun mastergrad i fysikk. Parallelt var hun med å starte formidlingsgruppen Fysikkshow Bergen.

Tv-karriere

Etter studiene fikk Ekiz jobb i NRK Trondheim, og debuterte på tv-skjermen som programleder for det populærvitenskapelige barne- og ungdomsprogrammet Newton (2011–2013). Deretter flyttet hun til Oslo, der hun blant annet ledet NRK Super-serien Barn ingen adgang! (2013–2014).

Hun tok steget opp til beste sendetid som programleder i den historiske realityserien Anno (2015–2017), der deltagerne konkurrerte i en setting som simulerte hverdagsliv på 1700-tallet. Siden 2018 har hun ledet gameshowet Alle mot 1 sammen med Ole Rolfsrud.

Ekiz debuterte som skuespiller i tv-serien Norsk-ish (2020), der hun spilte en norsk-tyrkisk gynekolog.

Utmerkelser og øvrig virksomhet

Ekiz begynte i 2008 å opptre som standup-komiker, og vant «Urørt og Uhørt»-prisen under Den store norske humorfestivalen samme år. Hun holder også jevnlige fysikkshow.

I 2013 fikk hun Gullruten for beste kvinnelige programleder.

Hun ble utnevnt som æresalumn ved Universitetet i Bergen i 2016, og mottok Mensaprisen i 2019, for sin «evne til å senke terskelen for barns interesse for intellektuelle konsepter, og å inspirere barn til å la nysgjerrighet, vitenskap og forskning være en del av hverdagen deres».

Hun har vært medforfatter på bøkene Barn ingen adgang! (2015) og Lahlums quiz vol. 3 (2016).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg