Saulius Skvernelis

Faktaboks

Saulius Skvernelis
uttale:

s’aolios skvern’elis

født:
23. juli 1970, Kaunas

Saulius Skvernelis er statsminister i Litauen siden desember 2016. Han tilhører Det litauiske forbundet av bønder og grønne (LVŽS) som gjorde et brakvalg i 2016 da de fikk 21,5 prosent av stemmene og 54 av nasjonalfrosamlingen Seimas' tilsammen 141 medlemmer.

Etter dette valget gikk LVŽS i regjering sammen med sosialdemokratene (LSDP). LSDP brøt høsten 2017 ut av regjeringen. I april 2018 dannet LVŽS en ny regjering under Svernelis sammen med utbrytere fra LSDP, som nå hadde dannet et nytt parti, Litauens sosialdemokratiske arbeiderparti, LSDDP.

Biografi

Skvernelis har sin utdannelse fra Vilnius Tekniske Høyskole og yrkesbakgrunn fra den litauiske politihøyskolen og deretter politiet. Skvernelis var innenriksminister 2014–2016 for det euroskeptiske høyrepartiet Orden og Rettferdighet.

Politikk

Det litauiske forbundet av bønder og grønne, som Skvernelis nå tilhører, er et agrarparti som er med i den grønne partigruppa i Europaparlamentet. Det regnes som sentrum-høyre, men heller til venstre når det gjelder økonomi og velferd og til høyre i kultur- og livsstilsspørsmål.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg