Saulius Skvernelis er statsminister i Litauen siden desember 2016. Han tilhører Det litauiske forbundet av bønder og grønne (LVŽS) som gjorde et brakvalg i 2016 da de fikk 21,5 prosent av stemmene og 54 av nasjonalfrosamlingen Seimas' tilsammen 141 medlemmer.

Etter dette valget gikk LVŽS i regjering sammen med sosialdemokratene (LSDP). LSDP brøt høsten 2017 ut av regjeringen. I april 2018 dannet LVŽS en ny regjering under Svernelis sammen med utbrytere fra LSDP, som nå hadde dannet et nytt parti, Litauens sosialdemokratiske arbeiderparti, LSDDP.

Skvernelis har sin utdannelse fra Vilnius Tekniske Høyskole og yrkesbakgrunn fra den litauiske politihøyskolen og deretter politiet. Skvernelis var innenriksminister 2014–2016 for det euroskeptiske høyrepartiet Orden og Rettferdighet.

Det litauiske forbundet av bønder og grønne, som Skvernelis nå tilhører, er et agrarparti som er med i den grønne partigruppa i Europaparlamentet. Det regnes som sentrum-høyre, men heller til venstre når det gjelder økonomi og velferd og til høyre i kultur- og livsstilsspørsmål.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.