Litauens sosialdemokratiske parti er ett av partiene med mest stabil oppslutning i Litauen og har ved flere tilfeller hatt statsministeren og er ellers ofte medlem av koalisjonsregjeringer.

Faktaboks

Også kjent som

LSDP, Lietuvos socialdemokratų partija

Opphav

Partiet har to røtter. Gjennom 1990-tallet hadde Litauen to sosialdemokratiske partier, splittet etter opphav:

  • Sąjūdis, den breie reformbevegelsen som ble opprettet i 1988
  • Litauens Demokratiske Arbeiderparti, det tidligere kommunistpartiet

Sąjūdis – reformbevegelsen

Litauens sosialdemokratiske parti (LSDP) sprang ut av venstrefløyen i Sąjūdis, den breie reformbevegelsen som ble opprettet i 1988. LSDP var en videreføring av det historiske sosialdemokratiske partiet. LSDP var det første partiet som ble opprettet i Litauen (1896) mens området inngikk i Tsar-Russland.

Litauens Demokratiske Arbeiderparti

I tillegg til det historiske sosialdemokratiet har dagens LDSP røtter i den nasjonale reformfløyen innen det litauiske kommunistpartiet fra sovjettiden, som gikk over til sosialdemokrati på den ekstraordinære partikongressen i desember 1989. Da hadde et overveldende flertall stemt for å melde seg ut av Sovjetunionens Kommunistiske Parti.

Det nye programmet gikk inn flerpartisystem, full selvstendighet for Litauen som stat og sosialdemokratisk politikk. På nyåret 1990 skiftet partiet navn til Litauens Demokratiske Arbeiderparti (LDDP). Av alle de statsbærende partiene i «Øst-blokken» var det bare det ungarske kommunistpartiet som på det tidspunktet hadde gått over til sosialdemokrati.

De litauiske sosialdemokratene med røtter i kommunistpartiet nøt større tillit i befolkningen enn tilsvarende grupper i de to andre baltiske republikkene fordi de i større grad hadde stått for en nasjonal linje i sovjettiden. Partisjefen Antanas Sniečkus spilte her en sentral rolle.

Sammenslåing

Politikken til de to sosialdemokratiske partiene lå tett opp til hverandre, men det historiske sosialdemokratiske partiet lå litt til venstre for eks-kommunistene. Det første steget i retning samling av de to partiene kom i 2000 da de stilte til valg sammen. Valgforbundet fikk navnet «Algirdas Brazauskas’s sosiademokratiske koalisjon» for å utnytte Brazauskas’ popularitet og troverdighet i store deler av befolkningen. I 2001 ble partiene slått sammen. De tok det historiske partiets navn, LSDP.

Splittelse i 2017

LDSP valgte i april 2017 ny leder etter en uravstemning blant medlemmene. Ny leder ble vise-borgermester i Vilnius, Gintautas Paluckas, som ble regnet som venstrefløyens kandidat. Han tok initiativet til å trekke partiet ut av koalisjonsregjeringen de hadde gått inn i sammen med Forbundet av bønder og de grønne i 2016. I mars 2018 dannet de som ville fortsette regjeringssamarbeidet et nytt parti, Litauens sosialdemokratiske arbeiderparti, LSDDP. Tidligere statsminister Gediminas Kirkilas ble valgt til leder.

Ledelse

Ledere for partiet har siden 1989 (fram til 2001 LDDP) vært Kazimieras Antanavičius, Aloyzas Sakalas, Vytenis Andriukaitis, Algirdas Brazauskas, Gediminas Kirkilas, Algirdas Butkevičius og Gintautas Paluckas.

Sosialdemokratiske statsministere siden 1989 har vært Laurynas Mindaugas Stankevičius, Algirdas Brazauskas, Zigmantas Balčytis (kommissarisk), Gediminas Kirkilas og Algirdas Butkevičius.

I perioden 1992 til 1998 var Algirdas Brazauskas Litauens president.

I EU-parlamentet inngår LSDPs folkevalgte i Partiet av europeiske sosialister.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg