Faktaboks

Sandefjord Skofabrikk

Sandefjords Skofabrik

Offisielt navn
Sandefjord Skofabrikk A/S
Organisasjonstype
AS
Stiftet
1908
Nedlagt
2001 (produksjon)
Sandefjords Skofabrik
Sandefjords Skofabriks første lokaler, før brannen i 1915
Sandefjords Skofabrik
Kvinnelige arbeidere i nåtlersalen

Sandefjord Skofabrikk var en av landets ledende produsenter av herre- og barnesko. På det meste før 1970 produserte fabrikken over 400 000 par sko i året. Produksjonen ble lagt ned i 2001, og fabrikkbygningen i Tempokrysset i utkanten av Sandefjord bysentrum ombygd til leiligheter.

Historikk

Sandefjord Skofabrikk Kongensgate 2a
Fabrikken og butikklokaler i Storgata 17 fra 1916, med utvidelsene mot Kongensgate 2a fra 1933

Sandefjords Skofabrik ble stiftet av Anders B. Hasle i 1908 i lokalene til det nedlagte garveriet i Storgaten. Maskiner ble kjøpt brukt fra en nedlagt skofabrikk i Kragerø. Elektrisk kraft ble levert fra byens meieri inntil det kommunale e-verket kom i drift. Fra en beskjeden start hadde den i 1914 arbeidet seg opp til å være en landskjent bedrift med en arbeidsstokk på omtrent seksti kvinner og menn.

Fabrikken ble totalskadd under bybrannen i 1915, men bygd opp igjen i større utgave i 1916. Samtidig ble den omgjort til aksjeselskap som hentet inn kapital til utvidet satsing. Fabrikken leverte blant annet støvler til den sterkt ekspanderende hvalfangsten i Sørishavet. De fleste hvalfangstselskapene sto på kundelista. Fabrikken ble utvidet i 1933, og hadde i 1935 over hundre arbeidere. Skofabrikken var en av Sandefjords største kvinnearbeidsplasser.

Under andre verdenskrig stoppet mye av produksjonen opp, men det ble igangsatt en storstilt reparasjonsvirksomhet, produksjon av skobesparere og bruk av erstatningsmateriale som tresåler. Fabrikken startet også salg av papirsko, men produserte dem ikke selv.

Etterkrigskrise og ny satsing

Sandefjords vestre del sett fra Mokollen.
Tempofabrikken (bak jernbanen) fra 1959. Bygningene i front er Lunden sykehjem, den firkantede bygningen bak til høyre er Sandefjord sykehus.
Sandefjords vestre del sett fra Mokollen.
Av /Vestfoldarkivet B 00606 A.
Lisens: CC BY SA 2.0

Etterkrigstiden ble turbulent, med lange perioder med driftsstans og oppsigelser i 1951. Selskapet valgte likevel å satse større, med ambisjoner om ny fabrikk på den gamle idrettsbanen Tempo, som de skaffet seg. Først ble det imidlertid bygd egen fabrikk for modernisert produksjon av herresko av lær med vulkanisert såle – en ny teknikk som ga billigere og bedre sko og oppsving for merket «National». Dette gjorde det mulig å endelig bygge den nye fabrikken tegnet av Sandefjordarkitekten Skottun, på Tempobanen. Den nye fabrikken ble organisert i enda et datterselskap med navn A/S Ekko. Produksjon og administrasjon ble flyttet hit i 1963, og innen 1973 var all produksjon samlet her.

Skofabrikken i Sandefjord var blant de ledende i Norge, og holdt relativt stand utover på 1960-tallet i en skofabrikk-bransje i sterk nedgang, blant annet som følge av konkurranse fra utlandet. Sandefjordfabrikken rasjonaliserte produksjonen med blant annet å redusere antall skomodeller fra over 160 varianter til noen få basismodeller. Fabrikken hadde uansett alltid satset på det enklere markedet av herresko og barnesko, og unngått det mer kompliserte motebildet i dameskoenes verden. På slutten av 1960-tallet produserte fabrikken omtrent 400 000 par sko i året.

Etter 1973–1974 startet fabrikken produksjon av vernesko, og etter hvert ble dette det eneste egenproduserte produktet, samtidig som agentur og salg av andre sko ble hovedfokus. Fortsatt utover på 1980-tallet ble noe egenproduksjon av klassiske herresko opprettholdt gjennom forsvarskontrakter, i likhet med andre av de få gjenværende norske skofabrikkene. Blant annet vant fabrikken i 1983 en stor ordre på sko til Forsvarets nye permisjonsuniform.

Utover på 1990-tallet fortsatte nedgang med nedbemanning og tidvis driftsstans. I 1999 ble skifteretten så vidt unngått ved nye aksjeeiere i form av Gjøvik-selskapet Bekken og Strøm. Med det forsvant siste generasjon av grunnleggerfamilien Hasle ut av historien.

I 2000 flyttet de nye eierne kontor, produksjon og lager til nye lokaler på Pindsle, og året etter ble all produksjon nedlagt. De siste brukbare produksjonsmaskinene ble solgt til nabofabrikken Klaveness, som da var en av en liten håndfull gjenværende norske skofabrikker.

Arkiv etter Sandefjord Skofabrik AS

Arkivet etter Sandefjord Skofabrik AS oppbevares i Vestfoldarkivet, og utgjør til sammen 20 hyllemeter. 2/3 av materialet er ferdig systematisert og katalogisert. Arkivet består blant annet av styreprotokoller og styresaker, saksarkiv, dokumentasjon vedrørende produksjon, deriblant arbeidstidsstudier og bemanningsstudier. Videre finnes dokumentasjon omkring personalforvaltning, regnskap, brosjyremateriell og en rekke fotografier.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg