Saint Vincent og Grenadinenes historie

Øyene som i dag utgjør Saint Vincent og Grenadinene var befolket av karib-indianere da Kristoffer Columbus så vidt streifet dem i 1498. Liksom på naboøyene gjorde urbefolkningen stor motstand mot europeere som prøvde å slå seg ned der, spesielt briter og franskmenn.

Under britisk styre

I 1787 okkuperte britene Saint Vincent og deporterte størstedelen av befolkningen til Roatán-øya utenfor kysten av Honduras og til Belize. På Saint Vincent ble de erstattet med afrikanske slaver på de britiske plantasjene frem til slaveriet opphørte i 1834. Innvandrere fra India satte også sitt preg på befolkningssammensetningen.

I 1902 omkom en stor del av øyas befolkning i et voldsomt vulkanutbrudd. Økonomisk sett hadde øyene liten betydning for den britiske kolonimakten. Mellom 1958 og 1962 var øyene medlem av Den vestindiske føderasjonen med indre selvstyre siden 1960.

Selvstendighet

I 1979 fikk øyene sin uavhengighet med den konservative Milton Cato fra Saint Vincent Labour Party (SVLP) som statsminister, med 14 prosent av stemmene i valget. En gruppe rastafarianere, som er sterkt representert på Saint Vincent, okkuperte øya Union i protest mot valgresultatet og krevde sin egen uavhengighet. Opprøret ble imidlertid slått ned av tropper fra Barbados.

Samme år ble øyene rammet av et nytt vulkanutbrudd som la halvparten av det dyrkede arealet – hovedsakelig bananplantasjer – under aske, og året etter sørget orkanen Allan for nye ødeleggelser. Disse naturkatastrofene har ført til at Saint Vincent og Grenadinene er den fattigste av de unge ministatene i Karibia med særdeles høy arbeidsledighet; landet er derfor svært avhengig av utviklingshjelp.

Valget i 1984 ble vunnet av New Democratic Party (NDP), og James Fitz-Allen Mitchell overtok som statsminister. I 1985 sørget stengningen av landets sukkerindustri for større økonomiske problemer, og i september 1986 ble øya truffet av nok en ødeleggende orkan.

Turisme som hovednæring

Mitchell fikk fornyet tillit i både i 1989, 1994 og 1998 og etablerte et solid politisk fotfeste for NDP på øyene. Striden om en gunstig pensjonsreform for politikere førte til at NDPs dominerende stilling smuldret opp, og etter et fremskyndet valg i 2001 kunne lederen for Det forente arbeiderpartiet (ULP), Ralph Gonsalves, danne regjering, med fornyet mandat i 2005 og 2010.

I 1990-årene hadde turistnæringen en betydelig tilbakegang, og bidro dermed ikke til den økonomiske fremgangen regjeringen hadde håpet på.

I begynnelsen av det nye hundreåret kunne Saint Vincent og Grenadinene fjernes fra den internasjonale svartelisten for hvitvasking av penger. Det satses over et vidt felt for å styrke landets økonomi, med bananproduksjon og turisme som hovedsektorer. Innspillingen av filmserien Pirates of the Caribbean 2003-2017 har tiltrukket investorer og bidratt til å styrke turistnæringen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg