Økonomi og næringsliv i Saint Vincent og Grenadinene

Økonomien i Saint Vincent og Grenadinene er basert på jordbruk, lettere industri og turisme. Viktigste jordbruksprodukt er bananer. Ellers dyrkes grønnsaker og arrowrot, kokosnøtter, tobakk og krydder. Naturskader, som vulkanutbrudd og orkaner, har flere ganger satt jordbruket kraftig tilbake.

Industrien er i stor grad basert på foredling av jordbruksprodukter, særlig mel- og rismøller og produksjon av meierivarer og rom. Ellers noe produksjon av konfeksjon og elektriske komponenter.

Turismen har stor betydning for sysselsettingen, men har mindre betydning enn i de fleste andre karibiske stater. Turismen er i stor grad yacht-basert.

Utenrikshandel

Viktigste eksportvarer er bananer og andre jordbruksvarer, mens importen er svært variert. Bl.a. importeres det næringsmidler, maskiner og transportutstyr, forskjellige råvarer og fabrikkvarer og brenselsstoffer. USA og Storbritannia er viktigste handelspartnere. For øvrig andre medlemsland i Caricom, spesielt Trinidad og Tobago og Barbados.

Samferdsel

Det er ingen jernbane på øyene, og veinettet har ikke særlig høy kvalitet. Dypvannshavn ved Kingstown. Samferdselen øyene imellom ivaretas av en båtservice. Viktigste lufthavn er øst for Kingstown på Saint Vincent. Ellers mindre lufthavner på Bequia og Union, og mindre landingsstriper på et par av de andre øyene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg