SEVIRI (Spinning Enhanced Visible and Infrared Imager) er et høyoppløselig radiometer i Meteosat-satellitene for observasjon av meteorologiske fenomen i tre ulike bølgelengdeområder: synlig (VIS), vanndamp (WV) og infrarødt (IR).

Beskrivelse

SEVIRI benytter egenrotasjonen (100 ganger per minutt) til Meteosat ( Meteosat-8, 9, 10 og 11) til observasjon av jorddisken. Hver gang Meteosat roterer, vil SEVIRI observere en linje av jorddisken, fra øst mot vest. Hver linje består av en rekke målinger (piksler) – 3712 for alle kanaler uttatt HRV-kanalen (High Resolution Visible) som har 5568. Men HRV dekker ikke hele jordisken i øst og vest. Når observasjonen av den sørligste linjen er ferdig, vil en endring i et speil i instrumentet sørge for at den neste linjen som observeres ligger rett nord for den forrige. Speilet vil flytte seg 3712 ganger før hele jorddisken er blitt observert. HRV-kanalen benytter tre sensorer samtidig. Et bilde fra Meteosats HRV-kanal vil derfor bestå av 11136 linjer.

I løpet av 13 minutter er hele jorddisken observert. De neste to minuttene brukes til kalibrering av sensorer og til å flytte speilet til utgangsposisjonen. Data fra SEVIRI tilgjengelig hvert 15. minutt, 96 ganger i døgnet hele året. SEVIRI har fungert så bra at en har flere instrument i bane enn det er behov for. En bruker derfor ett instrument til å samle data fra den nordligste tredjedelen delen av jorddisken. SEVIRI bruker bare tredjeparten av tiden på disse målingene og en får data hvert femte minutt, 286 ganger døgnet nesten hele året.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg