Meteosat
En modell av Meteosat 8 stilt ut i Würzburg i Tyskland i september 2017.
Meteosat
Av /Shutterstock.

Meteosat er en serie værsatellitter. Satellittene finnes i to generasjoner: Meteosat og MSG (Meteosat Second Generation), begge brukt i geostasjonære baner. Begge generasjonene er utviklet og bygd for den europeiske romorganisasjonen ESA og for operativ bruk av Eumetsat (European Meteorological Satellite Organisation).

Faktaboks

Uttale
mˈeteosat

Meteosat-satellittene leser ned meteorologiske data over Europa, Afrika og Det indiske hav. Satellittene forsyner meteorologene med satellittbilder hvert femtende minutt, og for noen parametre kommer bildene hvert femte minutt. Fra bildene kan værsystemer studeres. Det lages også bilder som viser luftmassetemperaturer, tåkeområder og utbredelse av vulkansk aske. Meteosat-11 har også utstyr for overvåning innen søk og redning.

Historikk

Den første Meteosat ble skutt opp 23. november 1977 fra Cape Canaveral og plassert over Guineabukta. Den mer avanserte MSG-1 ble skutt opp 28. august 2002 fra Kourou. Denne satellitten ble, med betegnelsen Meteosat 8, tatt i bruk av Eumetsat tidlig 2004.

Etter Meteosat-8 ble skutt opp ble det oppdaget et problem med en vital del av systemet for videresendig av data. Dette systemet kunne derfor ikke benyttes og en annen løsning måtte finnes. Alle data fra Meteosat-8 blir nå sendt via en HotBird-satellitt som er en kommersiell satellitt. Data sendes som en DVB (Digital video broadcasting) og forholdsvis enkelt utstyr trengs for å lese ned data; en vanlig satellittantenne med hode samt en DVB router/kort i en vanlig PC. Alle data fra Meteosat-8 kommer via dette systemet som heter EUMETCast.

Andre instrumenter/tjenester på Meteosat-8 er MDD (Meteorological Data Distribution) og distribusjon av DCP (Data Collection Platform). Meteosat-8 har også GERB (Geostationary Earth Radiation Budget) instrumentet ombord. GERB inngår i et eksperiment for å beregne jordens strålingsbudsjett, og skal bidra med data for å kunne måle reflektert solstråling og termisk stråling fra toppen av atmosfæren med en nøyaktighet på rundt én prosent.

Meteorsat-9, -10 og -11 ble skutt opp henholdsvis 22. desember 2005, 5. juli 2012 og 15.juli 2015. Satellittene er plassert over ekvator med Meteosat-11 på 0o, Meteosat-10 på 9.5o øst, Meteosat-9 på 3.5o øst og Meteosat-9 over Det indiske hav.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg