Ricardo Lagos Escobar

Faktaboks

Ricardo Lagos Escobar
Uttale
lˈagos escobˈar
Født
1938

Artikkelstart

Ricardo Lagos Escobar er en chilensk jurist, økonom og politiker, som var president fra 2000 til 2006. Han tilhører sosialistpartiet, men hans regjeringsperiode ble i liten grad preget av sosialisme.

Under Salvador Allendes regjering representerte Lagos Chile i FN ved flere anledninger. Under diktaturet til Augusto Pinochet utviklet Lagos seg til å bli den mest markante lederen for demokratibevegelsen. Han grunnla partiet PPD (Partido por la Democracia) i 1987.

Ricardo Lagos var utdanningsminister i Patricio Aylwins regjering fra 1990 til 1992, og minister for infrastruktur i Eduardo Freis regjering fra 1994 til 1998. Han vant første runde av presidentvalget i Chile i desember 1999 med knapp margin og fikk 51 prosent av stemmene i annen runde.

Som president viste han seg å være en kompetent og god leder. Næringslivet var opprinnelig svært skeptisk til en sosialistisk president, men Lagos fikk etter hvert stor oppslutning fra næringslivet. Deler av venstresiden var mindre fornøyd med presidentperioden hans, siden han prioriterte stø kurs framfor reformer for omfordeling og økt statlig styring.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg