Patricio Aylwin Azócar

Faktaboks

Patricio Aylwin Azócar
Uttale
aylwˈin azˈócar
Født
1918
Død
19. april 2016

Artikkelstart

Patricio Aylwin Azócar var en chilensk politiker og jurist, som var Chiles president fra 1990 til 1994. Han tilhørte det kristeligdemokratiske partiet og var landets første demokratisk valgte president etter Pinochets militærdiktatur.

Aylwin var sønn av en walisisk innvandrer. Han hadde ledende posisjoner i partiet Falange Nacional og var deretter med på å grunnlegge det kristeligdemokratiske partiet i 1957. Han ble valgt inn i senatet for dette partiet i 1965, og ble leder for senatet i 1971, under Salvador Allendes regjering. Som motstander av Allende støttet han etter hvert en militær inngripen for å kaste Allende.

En stund etter militærkuppet tok Aylwin avstand fra diktaturet og ble en del av demokratibevegelsen. Han ble valgt som presidentkandidat for sentrum-venstrekoalisjonen La concertación i 1989 og vant valget med klar margin.

Som president var hans viktigste oppgave å lede overgangen til demokrati, i en situasjon hvor de militære fremdeles hadde mye makt. Han fikk nedsatt en kommisjon som gransket og dokumenterte alle kjente tilfeller drap og forsvinninger begått av diktaturet. På det økonomiske området videreførte regjeringen hans mye av den nyliberale politikken som var blitt innført under diktaturet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg