Renault FT

Amerikansk lisensprodusert M1917, og kjent som «Six Ton Special».

av . Begrenset gjenbruk

Renault FT-17 - fotografert september, 1918.

av . fri

Renault FT, fransk lett stridsvogn, ofte referert til som FT-17, utviklet under ledelse av den kjente bilkonstruktøren Louis Renault, den første stridsvogn med hovedbestykningen plassert i et 360° dreibart tårn og regnes som den første moderne stridsvogn.

Historie

Den første prototypen ble bygget i 1916, den første varianten Char Mitrailleuse Renault FT-17 ble satt i produksjon i 1917, og de første stridsvognene debuterte i kamp under den første verdenskrig i mai 1918. FT stridsvogner ble i tillegg til Frankrike og brukt av USA under den første verdenskrig.

Den ble og brukt under den spanske borgerkrig, og FT stridsvogner ble brukt i kamp av både den polske og den franske hæren under de tyske invasjonene i henholdsvis september 1939 og mai 1940. FT stridsvogner ble under den annen verdenskrig og brukt av tyske tropper og franske Vichy-tropper i Nord-Afrika, og av tyske okkupasjonsstyrker i Frankrike så sent som under den allierte invasjonen i 1944. En del erobrede FT stridsvogner ble sendt til de tyske okkupasjonsstyrkene i Norge i 1941/42 og brukt til flyplassforsvar eller gravd ned som faste stillinger. En del fikk og tårnet fjernet til bruk på bunkersanlegg.

Produksjonsdata

Den første varianten FT-17 hadde et mannskap på to, var utrustet med en 8 mm mitraljøse, var utstyrt med en firesylindret væskeavkjølt Renault bensinmotor med en ytelse på 35 hk som gav stridsvognen en topphastighet på inntil 8 km/t, og veide omkring 6,5 tonn. Senere varianter var blant annet utrustet men en 37 mm kanon, og noen få med en kortløpet 75 mm kanon. Renault FT var i utstrakt bruk i en rekke land. Den ble og produsert på lisens i USA under betegnelsen M1917, den første stridsvognen som ble bygget i Sovjetunionen var en kopi av Renault FT-17 og ble produsert i noen få eksemplarer under betegnelsen KS, og en modifisert variant, Fiat 3000, ble produsert i Italia.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg