Faktaboks

Rami Hamdallah
Født
8. oktober 1958
Rami Hamdallah
Av /Norges FN-delegation.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Rami Hamdallah er en palestinsk akademiker og politiker for partiet Fatah (PLO), og var Palestinas statsminister mellom 2. juni 2013 og 29. januar 2019. Han etterfulgte Salam Fayyad og ble etterfulgt av Mohammed Shtayyeh.

Bakgrunn

Hamdallah er utdannet i lingvistikk ved University of Jordan (1980), University of Manchester (1982) og University of Lancaster (1988). Da han ble utnevnt som statsminister var han professor i lingvistikk såvel som president ved Al-Najah National University i NablusVestbredden, som han har vært tilknyttet siden 1998. Han er først og fremst akademiker, uten vesentlig politisk erfaring. Han har innehatt en rekke verv og oppdrag innen den akademiske verden, og er medlem av blant annet Yasser Arafat Foundation. Han var også medlem av den palestinske grunnlovskomiteen.

Virke som statsminister

Utnevnelsen av Hamdallah som palestinas statsminister 2. juni 2013 ble fordømt av Hamas, som kontrollerer den andre delen av det palestinske selvstyreområdet, Gaza. Vestbredden er kontrollert av al-Fatah. Hamdallah er regnet som moderat i sin politikk overfor Israel og fredsprosessen.

Hamdallah ble innsatt som statsminister 6. juni 2013, men trakk seg fra stillingen etter uenighet med medlemmer av regjeringen. Han ledet deretter et forretningsministerium, til han i august 2013 besluttet seg for å fortsette i stillingen. Han ble sittende til han trakk seg i januar 2019.

En av de viktigste prosjektene i Hamdallahs siste regjeringsperiode var forsoningsprosessen mellom Den palestinske selvstyremyndigheten og Hamas. Dette har vært en vanskelig prosess og på tross av erklæringer om enighet er partene langt fra hverandre. Et tegn på forbedring er likevel at Hamdallah fikk tilgang til Gaza. I mars 2018 ble han utsatt for et attentatforsøk ved et slikt besøk. President Abbas ga Hamas skylden for attentatforsøket, men det har ikke kommet noe bevis for dette. Hamdallah kom uskadet fra hendelsen.

29. januar 2019 informerte han president Abbas at han trakk seg som statsminister. Han ble etterfulgt av Mohammed Shtayyeh.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg