Rami Hamdallah, palestinsk akademiker; utnevnt til Palestinas statsminister 2. juni 2013, som etterfølger etter Salam Fayyad.

Hamdallah er utdannet i lingvistikk ved University of Jordan (1980), University of Manchester (1982) og University of Lancaster (1988), og var ved utnevnelsen professor i lingvistikk såvel som president ved Al-Najah National University i Nablus på Vestbredden, som han har vært tilknyttet siden 1998. Han er først og fremst akademiker, uten vesentlig politisk erfaring. Han har innehatt en rekke verv og oppdrag innen den akademiske verden, og er medlem av blant annet Yasser Arafat Foundation. Han var også medlem av den palestinske grunnlovskomiteen.

Utnevnelsen ble fordømt av Hamas, som kontrollerer den andre delen av det palestinske selvstyreområdet, Gaza. Vestbredden er kontrollert av al-Fatah. Hamdallah er regnet som moderat i forhold til Israel og fredsprosessen.

Hamdallah ble innsatt som statsminister 6. juni 2013, men trakk seg fra stillingen etter uenighet med medlemmer av regjeringen. Han ledet deretter et forretningsministerium, til han i august besluttet seg for å fortsette i stillingen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.