Faktaboks

Salam Fayyad
Født
1952, Deir al-Ghusun, Vestbredden
Salam Fayyad
Salam Fayyad, 2010.

Salam Fayyad er en palestinsk økonom og politiker. Han var Palestinas statsminister fra 2007 til 2013.

Bakgrunn

Fayyad er utdannet i økonomi fra American University Beirut (1975), St. Edward's University (1980) og med doktorgrad fra University of Texas. Han underviste i økonomi ved Yarmouk University i Jordan og forsket ved dette og University of Texas, før han sluttet seg til Verdensbanken i 1987.

I perioden 1995–2001 var han utsending til det palestinske selvstyreområdet fra Det internasjonale pengefondet (IMF). I 2001 ble han regionaldirektør for Arab Bank på Vestbredden og i Gaza.

Politisk karriere

Fayyad gikk inn i palestinsk politikk som finansminister i Yasir Arafats regjering i perioden 2002–2005, før han trakk seg ut og dannet sentrumspartiet Den tredje vei. Som leder for dette partiet ble han innvalgt i den palestinske nasjonalforsamlingen i 2006, selv om partiet kun fikk 2,4 prosent av stemmene.

Han ble på ny utpekt som finansminister i 2007, under president Mahmoud Abbas. Senere samme år ble han innsatt som statsminister, etter oppløsningen av koalisjonsregjeringen mellom Fatah og Hamas. Han ble utnevnt på ny i 2009 og satt fram til han kunngjorde at han trakk seg fra stillingen i april 2013. Han ble erstattet av Rami Hamdallah i juni 2013.

Fayyad markerte seg med sitt statsbyggingsprosjekt. Sentralt i denne var ideen om at palestinske selvstyremyndigheter skulle jobbe på to parallelle spor. De skulle bygge statsinstitusjoner og en velfungerende økonomi, samtidig som de forhandlet frem en politisk løsning. Sammen skulle disse to sporene sikre at det oppstod en levedyktig palestinsk stat. Fayyad sin institusjonsbygging fikk gode skussmål og hadde en stor grad av suksess, men det politisk-diplomatiske sporet har ennå ikke ført fram.

I februar 2017 ble Salam Fayyad foreslått av FNs generalsekretær som spesialutsending til Libya. Utnevnelsen ble blokkert av den amerikanske Trump-administrasjonen. De har senere begrunnet dette med at USA ikke kan akseptere FN-representanter fra Palestina, siden de ikke anerkjenner Palestina som stat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg