EA-6B Prowler
/U.S. Navy photo.

Northrop Grumman EA-6B Prowler var et amerikansk taktisk fly for elektronisk krigføring (EK), konstruert for bruk fra hangarskip. Det var basert på angrepsflyet Grumman A-6 Intruder.

Historie

Northrop Grumman EA-6B Prowler

/U.S. Navy photo.
Lisens: fri

Prowler fløy første gang 28. mai 1968, og ble levert til den amerikanske marinen fra januar 1971 hvor det ble tatt i bruk av operative enheter fra juli samme år. EA-6B Prowler har bare vært brukt av den amerikanske marinen og marinekorpset, og fikk sin ilddåp i juli 1972 under Vietnamkrigen. Det er også brukt i andre konflikter, og var i utstrakt bruk både under Golfkrigen 1990-1991 og Irak-krigen 2003. Det har også vært brukt i de militære operasjonene i Afghanistan de siste årene.

I den amerikanske marinen ble EA-6B Prowler erstattet helt av EK-flyet Boeing EA-18G Growler, og de siste Prowler ble tatt ut av bruk i 2015. I Marinekorpset, som ikke opererer Super Hornet som EA-18G Growler er basert på, ble Prowler brukt frem til mars 2019.

Spesifikasjoner

EA-6B Prowler hadde fire seter med plass for en pilot og tre systemoperatører. Flyet var utstyrt med to Pratt & Whitney J52 turbojetmotorer (se flymotor), hver med en skyvkraft på 49,8 kilonewton. Flyet hadde fem festemaster, en under buken og to under hver vinge, og disse kunne utrustes med dropptanker, jammere og to AGM-88 HARM radarsøkende missiler.

  • Vingespenn: 16,15 meter
  • Lengde: 18,24 meter
  • Maksimal startvekt: 29 480 kilogram
  • Topphastighet: 986 kilometer i timen
  • Marsjfart: 777 kilometer i timen

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg