Jammer
Lav-effekt, enfrekvent (L1), GPS-jammer som kan slå ut GNSS systemer i nærheten. Bruk av slike enheter er ulovlig i Norge.
Jammer
Lisens: CC BY SA 3.0
Frekvensspektrum
Frekvensspektrum forårsaket av jammeren på bildet over. Jammeren sender med 0,2W, og er plassert 25 meter fra GNSS-antenne.
Frekvensspektrum
Lisens: CC BY SA 3.0

Jamming er en bevisst utsending av radiostøysignaler, for å forstyrre, stenge eller hindre mottak av signaler fra annen stasjon, og for å påvirke posisjonstjenester (GPS). Jamming er en måte å ødelegge et signal på. Dette gjøres ved å sende ut et signal som overskygger et annet. På denne måten kan kommunikasjons- og navigasjonssystemer bli slått ut og miste sin funksjon.

Faktaboks

Uttale
dʒˈæmiŋ

Jamming brukes gjerne innen elektronisk krigføring, og ble blant annet benyttet under den kalde krigen for å hindre at folk hørte på visse stasjoner.

I tillegg benyttes jamming mot posisjonstjenester (GPS), der hensikten er å forstyrre eller forskyve posisjonstjenester, slik at disse blir upålitelige og usikre. Å slå ut navigasjonssystemer er et grep man gjerne bruker ved en militær konflikt.

Spesielt fly er sårbare når GPS slutter å fungere. I tillegg til at det blir vanskeligere å navigere, slutter et system som varsler om kollisjonsfare med andre fly å fungere.

Det finnes også bruk av jamming i mindre målestokk, som kan påvirke posisjonsdata innen en mindre omkrets. Dette er som regel enkeltpersoner eller grupper som benytter støysender for å hindre GPS-overvåking av kjøretøy.

Andre systemer som er avhengig av GPS kan også påvirkes av jamming, så som posisjonsdata på fartøyer, ambulanser, hjemmesykepleie, voldsalarmer, brøytebiler, samt innen kollektivtrafikkens sanntids- og posisjonssystemer.

For å oppdage jamming, og finne ut hvor radiostøysignalene sendes fra, benyttes satellittbasert overvåkning. I tillegg finnes det mindre varslingsstasjoner som kan plasseres på bakken, men som ikke kan måle jamming høyt oppe i luften. Imidlertid kan de være virkningsfulle mot mindre, mobile støysendere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg