jamming

Artikkelstart

Jamming er en bevisst utsending av radiostøysignaler, for å forstyrre, stenge eller hindre mottak av signaler fra annen stasjon, og for å påvirke posisjonstjenester (GPS). Jamming er en måte å ødelegge et signal på. Dette gjøres ved å sende ut et signal som overskygger et annet. På denne måten kan kommunikasjons- og navigasjonssystemer bli slått ut og miste sin funksjon.

Faktaboks

Uttale
dʒˈæmiŋ
Etymologi
engelsk

Jamming brukes gjerne innen elektronisk krigføring, og ble blant annet benyttet under den kalde krigen for å hindre at folk hørte på visse stasjoner.

I tillegg benyttes jamming mot posisjonstjenester (GPS), der hensikten er å forstyrre eller forskyve posisjonstjenester, slik at disse blir upålitelige og usikre. Å slå ut navigasjonssystemer er et grep man gjerne bruker ved en militær konflikt.

Spesielt fly er sårbare når GPS slutter å fungere. I tillegg til at det blir vanskeligere å navigere, slutter et system som varsler om kollisjonsfare med andre fly å fungere.

Det finnes også bruk av jamming i mindre målestokk, som kan påvirke posisjonsdata innen en mindre omkrets. Dette er som regel enkeltpersoner eller grupper som benytter støysender for å hindre GPS-overvåking av kjøretøy.

Andre systemer som er avhengig av GPS kan også påvirkes av jamming, så som posisjonsdata på fartøyer, ambulanser, hjemmesykepleie, voldsalarmer, brøytebiler, samt innen kollektivtrafikkens sanntids- og posisjonssystemer.

For å oppdage jamming, og finne ut hvor radiostøysignalene sendes fra, benyttes satellittbasert overvåkning. I tillegg finnes det mindre varslingsstasjoner som kan plasseres på bakken, men som ikke kan måle jamming høyt oppe i luften. Imidlertid kan de være virkningsfulle mot mindre, mobile støysendere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg