.
Kalundborg

Kalundborg. Vor Frue kirke er en meget spesiell middelalderkirke med fem tårn, tydelig inspirert av søreuropeisk arkitektur. Kirken ble oppført som festningskirke ca. 1170 av den danske stormannen Esbern Snare, bror av erkebiskop Absalon. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Kalundborg kommune er en kommune på Vestsjælland i Danmark innerst i Kalundborg fjord. Den hadde 48 368 innbyggere i 2022 og har et areal på 604 kvadratkilometer. Kommunen tilhører Region Sjælland.

Kommunen oppsto ved kommunereformen i 2007 ved sammenslåing av kommunene Bjergsted, Gørlev, Hvidebæk, Høng og Kalundborg. Kommunens administrasjonssenter ligger i Kalundborg by.

Kalundborg har en kystlinje på 160 kilometer, og Sjællands vestligste punkt ligger ved Røsnæs fyr på Røsnæs. Tidligere var dyrking av sukkerbete en viktig næringsvei, men da sukkerfabrikken i Gørlev ble nedlagt i 2000 har denne næringen praktisk talt opphørt. Kalundborg by har gode havneforhold og en rekke store virksomheter er plassert her, blant annet Statoils oljeraffineri.

Kommunens største byer etter folketall i 2022. Innbyggertall i parentes.

  • Kalundborg (16 211)
  • Høng (4355)
  • Gørlev (2397)
  • Svebølle (2280)
  • Ubby (19321936

Kalundborg by

Kalundborgs eldste deler har et velbevart gatenett fra middelalderen samt en del bygninger i bindingsverk, særlig fra 1600-tallet. Vor Frue kirke ble oppført rundt 1170 i tegl med grunnplan som et gresk kors. Den har et firkantet sentraltårn og et åttekantet tårn over hver av de fire korsarmene, en i Danmark helt unik kirke.

Kalundborg er fergehavn med forbindelse til Århus og Samsø. Byen har allsidig industri innen petroleumsraffinering, trevare- og næringsmiddelproduksjon. Havnen er dyp og nesten isfri. Her ligger Asnæsverket, som er Danmarks største kraftverk. Kalundborg har også sykehus og en del utdanningsinstitusjoner.

Saltbæk Vig i nordøst er et fredet våtmarksområde uten adgang for publikum. Odden Røsnæs er Sjællands vestligste punkt og ligger vest for byen.

Kalundborg er Sigrid Undsets fødeby og er vennskapsby med Lillesand.

Sejerø

Sejerø er en øy som hadde 328 innbyggere i 2023 og har et areal på 12 kvadratkilometer. Det høyeste punktet Kongshøj ligger på sørspissen av øya, 30 meter over havet. Øya har sommerturisme, men er et utkantsområde med synkende folketall. Det er fergeforbindelse til Havnsø.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg