Plateosaurus
Plateosaurus engelhardti skjelett. «Skelett 2» utstilt i museet ved Fachbereich Geowissenschaften Eberhard-Karls-Universität Tübingen, Tyskland. «Skelett 2» er en sammensetning av to enkeltskjeletter fra Trossingen, Tyskland.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Plateosaurus var en planteetende dinosaur som levde i dagens Europa i slutten av triasperioden for 210–195 millioner år siden.

Faktaboks

Uttale
plateosˈaurus

Beskrivelse

Plateosaurus kunne bli opptil 9 meter lang med en vekt på 4 tonn. De hadde en lang hale, lange bakbein, og et lite hode på enden av en ganske lang hals. De kunne antagelig reise seg på to, men gikk mest på fire bein. På forbeina hadde de en stor klo på første finger, som kunne holdes vekk fra bakken når dyret gikk. Denne kloen kunne sikkert brukes både som verktøy og som våpen.

Levevis

Plateosaurus var blant de første store planteeterne blant dinosaurene, og også de første som spesialiserte seg på å spise høyt på plantene. Flere massegraver tyder på at de kan ha levd i flokk.

Utbredelse

Fossile skjeletter er funnet i mer enn 50 lokaliteter i Europa. Et legg-, eller underarmsbein av Plateosaurus er også funnet i en borkjerne i Nordsjøen. Dette er det eneste dinosaurfunnet på norsk territorium. Dessuten var det verdens dypeste dinosaurfunn; 2259 meter under havbunnen eller 2590 meter under havoverflaten.

Systematikk

Plateosaurus er en slekt i ordenen Saurischia og en nær slektning av de gigantiske sauropodene som levde i jura- og kritttiden.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Her kan du lese om Nordsjøfunnet. (Dagbladet)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg