Franco Zeffirelli er en italiensk film- og operaregissør, som ofte har benyttet klassiske forelegg i sine filmer. Han var lenge regiassistent for Luchino Visconti.

Filmdebuten med Shakespeare-filmatiseringen The Taming of the Shrew (Troll kan temmes, 1967), med Elizabeth Taylor og Richard Burton, ble en kinosuksess. Hans Romeo and Juliet (1968) med 15 år gamle Olivia Hussey og Leonard Whiting (17) formidlet en fornyet versjon av Shakespeares kjærlighetsdrama til en hel ungdomsgenerasjon. Brother Sun, Sister Moon (1973) er en dramatisering av Frans av Assisis liv, mens The Champ (1979) med barnestjernen Ricky Schroder er en nyinnspilling av King Vidors filmklassiker fra 1931.

I 1990 vendte han tilbake til Shakespeare med Hamlet, med Mel Gibson i tittelrollen. I Tea with Mussolini (Te med Mussolini, 1999) skildret han hjembyen Firenze i 1930-årene, sett med øynene til en gruppe kunstinteresserte britiske kvinner. Callas Forever (2002) var et kjærlig portrett av de siste dagene i livet til Maria Callas, med Fanny Ardant i tittelrollen.

Zefirelli skrev libretto til Samuel Barbers Antony and Cleopatra, bestilt som åpningsforestilling til innvielsen av den nye Metropolitan-operaen i 1966. Han har siden gjort seg bemerket med operafilmatiseringer som Cavalleria rusticana (1982), La traviata (1982) og Otello (1987),

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.