Faktaboks

Franco Zeffirelli

Gian Franco Corsi Zeffirelli

Uttale
zeffirˈelli
Født
12. februar 1923, Firenze
Død
15. juni 2019, Roma
Franco Zeffirelli
Franco Zeffirelli
Av /Library of Congress, USA 𝒲.

Franco Zeffirelli var en italiensk filmregissør og operaregissør, kjent for sine mange klassiske forelegg i sine filmer.

Han var lenge regiassistent for Luchino Visconti, og filmdebuten med Shakespeare-filmatiseringen The Taming of the Shrew (Troll kan temmes, 1967), med Elizabeth Taylor og Richard Burton, ble en kinosuksess. Hans Romeo and Juliet fra 1968, med 15 år gamle Olivia Hussey og 17 år gamle Leonard Whiting, formidlet en fornyet versjon av William Shakespeares kjærlighetsdrama til en hel ungdomsgenerasjon. Filmen ga Zeffirelli en Oscar-nominasjon for beste regi. Brother Sun, Sister Moon fra 1973 er en dramatisering av Frans av Assisis liv, mens The Champ fra 1979, med barnestjernen Ricky Schroder, er en nyinnspilling av King Vidors filmklassiker fra 1931.

I 1990 vendte han tilbake til Shakespeare med Hamlet, med Mel Gibson i tittelrollen. I Tea with Mussolini (Te med Mussolini, 1999) skildret han hjembyen Firenze i 1930-årene, sett med øynene til en gruppe kunstinteresserte britiske kvinner. Callas Forever fra 2002 var et kjærlig portrett av de siste dagene i livet til Maria Callas, med Fanny Ardant i tittelrollen.

Zeffirelli skrev libretto til Samuel Barbers Antony and Cleopatra, bestilt som åpningsforestilling til innvielsen av den nye Metropolitan-operaen i 1966. Han gjorde seg siden bemerket med operafilmatiseringer som Cavalleria rusticana (1982), La traviata (1982) og Otello (1987). Hans scenografi til La traviata ble Oscar-nominert.

Fra 1994 til 2001 var han innvalgt som senator i parlamentet for partiet Forza Italia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg