Monterrey

Monterrey er en av Mexicos millionbyer og et viktig industrisenter. I forgrunnen sees tårnet El Faro del Comercio og byens katedral. I bakgrunnen sees fjellet Cerro de la Silla (1575 moh.). Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Av /Unsplash.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Monterrey er hovedstaden i den meksikanske delstaten Nuevo Léon, beliggende i en fruktbar dal 540 meter over havet, 725 km nordvest for Mexico by. Byen har 1 109 171 innbyggere (INEGI, 2015).

Faktaboks

Uttale
månterˈei

Monterrey er landets tredje største storbyområde og det viktigste industrisenteret etter hovedstaden Mexico by. Byen har både en betydelig tungindustri med jern- og stålverk, blysmelteverk og foredling av gull, sølv, kobber og antimon, petrokjemisk industri og maskinindustri, samt en stor forbruksvareindustri (tekstiler og konfeksjon, sigaretter, øl, glass). Industrien får elektrisk kraft fra Falcón-dammen i Rio Grande del Norte.

Monterrey er det fremste vei- og jernbaneknutepunktet i Nord-Mexico, og er sete for flere universiteter, blant annet Universidad Autónoma de Nuevo Léon, grunnlagt i 1933. Selve byen ble grunnlagt i 1579. Her finnes katedraler, kirker og mange andre vakre byggverk fra kolonitiden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg