Pietro Badoglio, italiensk offiser. Utmerket seg under den første verdenskrig og ble 1918 sjef for generalstaben. Marskalk 1926; generalguvernør i Libya 1928–33. Høykommissær i Italiensk Øst-Afrika nov. 1935; ledet den siste del av felttoget i Etiopia og ble utnevnt til visekonge. Kort etter seieren ble han på ny sjef for generalstaben og fikk tittelen hertug av Addis Abeba.

Ved Italias inntreden i krigen mot Storbritannia og Frankrike juni 1940 ble Badoglio øverstkommanderende for den italienske armé. Han spilte en viktig rolle i kuppet mot Mussolini 1943.

Fra juni 1943 til mai 1944 var Badoglio sjef for en militærregjering. I sept. 1943 kapitulerte han overfor de allierte, og oktober samme år erklærte han Tyskland krig. Mai–juni 1944 var han stats- og utenriksminister i en samlingsregjering av alle antifascistiske partier. Regjeringen gikk av 6. juni, og Badoglio fikk i oppdrag av prins Umberto å danne ny regjering. Lederne for de politiske partiene avslo imidlertid å delta i en regjering sammen med Badoglio fordi han hadde samarbeidet med fascistene. 9. juni ble han innvilget avskjed og gikk ut av politikken. Nov. 1948 ble et krav fra Etiopia om å få Badoglio utlevert som krigsforbryter, avvist av den italienske regjering. Badoglio utgav bl.a. L'Italia nella seconda guerra mondiale (1946).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.