Pietro Badoglio

Faktaboks

Uttale
badˈåljå
Født
28. september 1871
Død
1. november 1956
Fødested
Grazzano Monferrato (i dag Grazzano Badoglio)
Dødssted
Grazzano Badoglio

Pietro Badoglio, italiensk offiser. Utmerket seg under den første verdenskrig og ble 1918 sjef for generalstaben. Marskalk 1926; generalguvernør i Libya 1928–33. Høykommissær i Italiensk Øst-Afrika nov. 1935; ledet den siste del av felttoget i Etiopia og ble utnevnt til visekonge. Kort etter seieren ble han på ny sjef for generalstaben og fikk tittelen hertug av Addis Abeba.

Ved Italias inntreden i krigen mot Storbritannia og Frankrike juni 1940 ble Badoglio øverstkommanderende for den italienske armé. Han spilte en viktig rolle i kuppet mot Mussolini 1943.

Fra juni 1943 til mai 1944 var Badoglio sjef for en militærregjering. I sept. 1943 kapitulerte han overfor de allierte, og oktober samme år erklærte han Tyskland krig. Mai–juni 1944 var han stats- og utenriksminister i en samlingsregjering av alle antifascistiske partier. Regjeringen gikk av 6. juni, og Badoglio fikk i oppdrag av prins Umberto å danne ny regjering. Lederne for de politiske partiene avslo imidlertid å delta i en regjering sammen med Badoglio fordi han hadde samarbeidet med fascistene. 9. juni ble han innvilget avskjed og gikk ut av politikken. Nov. 1948 ble et krav fra Etiopia om å få Badoglio utlevert som krigsforbryter, avvist av den italienske regjering. Badoglio utgav bl.a. L'Italia nella seconda guerra mondiale (1946).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg