Faktaboks

Pietro Badoglio
Uttale
badˈåljå
Født
28. september 1871, Grazzano Monferrato (i dag Grazzano Badoglio), Italia
Død
1. november 1956, Grazzano Badoglio, Italia
Pietro Badoglio
Pietro Badoglio
Av /Getty 𝒲.

Pietro Badoglio var en italiensk offiser og politiker. Under andre verdenskrig var han sjef for den italienske hæren, og etter at Benito Mussolini ble avsatt i 1943, inngikk han våpenhvile med de allierte. Badoglio var Italias statsminister fra juni 1943 til mai 1944, og fra mai til juni 1944.

Første verdenskrig og mellomkrigstiden

Badoglio utmerket seg under første verdenskrig og ble i 1918 sjef for generalstaben. Han ble marskalk i 1926, og var generalguvernør i Libya i årene 1928–1933. Han ble høykommissær i Italiensk Øst-Afrika i november 1935, ledet den siste del av felttoget i Etiopia og ble utnevnt til visekonge. Kort etter seieren ble han på ny sjef for generalstaben og fikk tittelen hertug av Addis Abeba.

Andre verdenskrig

Ved Italias inntreden i krigen mot Storbritannia og Frankrike i juni 1940 ble Badoglio øverstkommanderende for den italienske armé. Han spilte en viktig rolle i kuppet mot Mussolini i 1943.

Fra juni 1943 til mai 1944 var Badoglio sjef for en militærregjering. I september 1943 kapitulerte han overfor de allierte, og oktober samme år erklærte han Tyskland krig.

Fra mai til juni 1944 var han stats- og utenriksminister i en samlingsregjering av alle antifascistiske partier. Regjeringen gikk av 6. juni, og Badoglio fikk i oppdrag av prins Umberto å danne ny regjering. Lederne for de politiske partiene avslo imidlertid å delta i en regjering sammen med Badoglio fordi han hadde samarbeidet med fascistene. 9. juni ble han innvilget avskjed og gikk ut av politikken.

Anklage om krigsforbrytelser

I november 1948 ble et krav fra Etiopia om å få Badoglio utlevert som krigsforbryter, avvist av den italienske regjeringen.

Utgivelser

Badoglio utgav blant annet L'Italia nella seconda guerra mondiale («Italia i andre verdenskrig») i 1946.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg